Sterk dollar truer Trumps industridrømmer

Rentekutt eller ei, investorer fra hele verden sender fortsatt pengene sine til USA og styrker dollaren. Det kan hindre en renessanse for amerikansk industri.

Publisert

Ulike former for aktiv industripolitikk er på moten, ikke minst i USA. Gjennom høye tollmurer skal den amerikanske industrien få et oppsving, tror republikanernes presidentkandidat Donald Trump. En fortsatt sterk dollar er, så langt, til hinder for det.

Etter at Bretton Woods-systemet med faste valutakurser brøt sammen på begynnelsen av 1970-tallet, har det vært tre perioder med vedvarende dollarstyrking over flere år. De to første – i 1980–1985, og i 1995–2001 – ble fullstendig reversert etter at den amerikanske sentralbanken begynte å senke styringsrenten og investorene ble nervøse for dollarens overdrevent høye verdsettelse, påpeker Kit Juckes, London-basert sjefstrateg for valuta i den franske storbanken Société Générale. Å spå valutakurser er gjerne mislykket, men Juckes lar seg uansett overraske over at dollaren nå fortsatt er så sterk, selv om flere forhold kunne tale for at den burde ha falt. 

Finansuroen i august rammet lånefinansierte investeringer

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS