KULTUR
Foto: Barbara Niggl Radloff / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Etter Eichmann
Hva er det med Arendts bok om «skrivebordsmorderen» Adolf Eichmann som gjør at vi fortsatt krangler om den 60 år senere?
Da Adolf Eichmann ble stilt for retten i Jerusalem i 1961, var det intet mindre enn en sensasjon. 700 journalister fra hele verden møtte opp for å følge åpningen av rettssaken, og flere titalls tusen israelere valfartet til rettssalen for å få lagt sine øyne på mannen som mer enn de fleste andre hadde gjort Holocaust mulig.
At Eichmann sto tiltalt mer enn et tiår etter Nazi-Tysklands fall, var en begivenhet i seg selv. Etter det umiddelbare oppgjøret etter andre verdenskrig hadde takten på tiltaler mot dem som i praksis gjennomførte politikken om utryddelse av jødene, avtatt.
Omstendighetene som hadde ledet Eichmann til tiltalebenken, bidro også til å gjøre rettssaken mer oppsiktsvekkende: Eichmann klarte i krigens siste dager å flykte uoppdaget til Argentina, hvor han levde i årene frem til rettssaken. Israelsk etterretning fikk etter hvert ferten om hvor han befant seg, og i 1960 kidnappet de Eichmann og fraktet ham til Israel.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her