SPALTIST

Burkakledde afghanske kvinner i Herat.

Det står ikke bra til i Afghanistan

Sjansene er små for at Vesten kan få til endringer i Afghanistan, men Ayesha Wolasmals bok gjør en god innsats for å gi noen av problemene i landet oppmerksomheten de fortjener.

Publisert

Ayesha Wolasmal har skrevet boken Tusen dager med Taliban. Hun har afghansk bakgrunn, har tjenestegjort i Afghanistan, og har de senere årene arbeidet med kvinne- og barnehelse i landet.

Boken begynner med søndag 15. august 2021, da NATO og USA trekker seg ut av Afghanistan. Wolasmal blir igjen på militærflyplassen etter at alle norske diplomater har dratt. Hun er skuffet over Vesten og over Norge. Hun skriver: «I tiden etter Kabuls fall var jeg skuffet over norske politikere som gjemte seg bak amerikanernes beslutning om full tilbaketrekning. Det norske pressekorpset hadde ikke lykkes med å stille norske politikere til ansvar for den katastrofale retretten. I norske avisspalter og nyhetssendinger gikk livet sin vante gang.» Den skuffelsen peker også FNs spesialrapportør til Afghanistan, Richard Bennett, på. Det oppleves som et tillitsbrudd fra et land som er opptatt av dialog og som bare et halvt år etter Talibans maktovertakelse tilrettelegger for et møte med Taliban i Oslo.

Afghanistan har etter februar 2022 og Talibans besøk i Oslo vært ute av nyhetsmediene. Det er som om Vesten har gitt opp landet midt i Asia, mellom stormaktene Russland og Kina. Disse landene stiller ikke krav til menneskerettigheter i sitt samkvem med Afghanistan, og de er ikke spesielt opptatt av kvinners situasjon. Det er heller ikke Taliban.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS