– Det er et naturlig menneskelig behov å omringe seg med andre som tenker likt for å slippe den krevende kampen i hverdagen hvor en må forsvare egne ideer. Det gjør livet mer behagelig og bedagelig. Men en slik kultur er ikke en del av oppgaven, sier Cecilie Hellestveit.

– Én type verdensanskuelse blir dominerende i hvert fagmiljø

Det er naturlig at professorer ønsker seg disipler, men det gir ikke meningsmangfoldet norske universiteter trenger, mener Cecilie Hellestveit.

Publisert

I det amerikanske tidsskriftet The Atlantic skriver Lauren A. Wright ved Princeton University denne måneden om hvordan politisk ensidighet ved amerikanske eliteuniversiteter gjør venstreorienterte studenter dårligere rustet til å møte og forstå politisk og faglig uenighet. Konservative studenter, som møter mer ideologisk motstand under studiene, utfordres intellektuelt i større grad. Minerva skrev tidligere denne uken om hvordan dette spørsmålet ser ut fra et norsk perspektiv.

Men hva med selve meningsmangfoldet ved universitetene? Amerikansk akademia står i en særstilling når det gjelder politisk polarisering og ensretting – men hvor mange ulike perspektiver finnes egentlig ved norske universiteter? Vi tenker gjerne at USA er verre enn oss på alle tenkelige måter, men på noen områder er utfordringene vel så store i Norge. Det sier folkerettsjurist Cecilie Hellestveit.

– I Norge har vi små akademiske miljøer, hvor man gjerne sørger for at det er én type verdensanskuelse som blir dominerende i hvert fagmiljø. Det er naturlig at folk vil ha disipler, studenter og kollegaer med samme tilnærming som seg selv, men det skaper en skjevhet i systemet. I samfunnsfagene, for eksempel, er det viktig med metodisk mangfold og meningsmangfold ettersom valg av metode og hvilke spørsmål som stilles preges av forskerens politiske stilling. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS