Det humanistiske fakultet, Universitetet i Oslo

Venstredominans i akademia gagner konservative studenter

Vi bør være oppmerksom på når akademiske miljøer blir for ensrettede, fordi det er lite optimalt for forskning og studentenes læring, mener Cecilie Hellestveit.

Publisert

Minerva har tidligere skrevet om hvordan en overvekt av studenter og ansatte ved amerikanske universiteter befinner seg på venstresiden. I en nylig artikkel i tidsskriftet The Atlantic skriver Lauren A. Wright ved Princeton University at dette kan være en fordel for konservative studenter. Wrights undersøkelser viste at konservative studenter var bedre rustet til å forsvare egne synspunkter enn deres venstreorienterte motparter, en konsekvens av at konservative studenter i større grad er eksponert for alternative synspunkter. 

Utviklingen er ikke unik for amerikansk akademia. Også ved norske universiteter er venstresiden overrepresentert, og resultatet blir at konservative studenter får bedre trening i å bevege seg i mer utfordrende farvann, hvor man som meningsminoritet i større grad må argumentere for egne synspunkter. Det var budskapet fra folkerettsjurist Cecilie Hellestveit da hun delte artikkelen på Facebook. 

Til Minerva utdyper Hellestveit: På individnivå kan konservative studenter ha en fordel av å studere i miljøer som domineres av venstresiden, men hun understreker at dette ikke er en positiv utvikling for akademia. Ifølge Hellestveit beskriver artikkelen «et fenomen som er veldig uheldig og som vi alle må være oppmerksom på». Hun mener det ikke er positivt for forskning at fakulteter blir ensrettede. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS