KOMMENTAR
Sarah Zahid mener nordmenn har mindre sympati med palestinerne i Gaza enn ukrainere, og skylder på vestlig rasisme. Selv hvis Zahid har rett i at engasjementet er mindre, er det ikke rasisme som ligger til grunn, skriver Magnus Nordmo Eriksen.
Foto: gloucester2gaza / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Rasisme styrer ikke hvilke lidende grupper vi engasjerer oss for
Det føles sikkert godt for aktivister å hevde at rasisme ligger til grunn for at ikke alle deler deres engasjement for palestinerne, men anklagen er feilaktig, forenklet og fordummende.
«Reaksjonene på folkemordet i Gaza viser hvor dypt den vestlige rasismen sitter». Det var tittelen på debattinnlegget fra forfatter og samfunnsdebattant Sarah Zahid i Aftenposten forrige uke. Zahid har en høne å plukke med de fleste av oss for hvordan vi angivelig forskjellsbehandler utsatte grupper.
Hun begynner med en omvei innom Syria, hvor hun bredt og uten spesifikke eksempler hevder at syriske flyktninger til Norge ikke har mottatt på langt nær samme medlidenhet fra det norske samfunnet som ukrainske flyktninger. Selv begrepsbruken har endret seg radikalt, skriver Zahid. Ukrainerne refereres ikke til som «asylsøkere» eller «migranter», men som «våre nye landsmenn». Sistnevnte er et uttrykk som er blitt brukt om samtlige folkegrupper som har valgt å skape seg et nytt liv i Norge gjennom flere tiår (Det norske akademis ordbok gir et eksempel fra 1951).
Samtidig kan ikke Zahid ha fulgt spesielt godt med i pressedekningen de siste 20 månedene, ettersom ukrainere stadig refereres til som «asylsøkere» og «migranter». Sistnevnte begrep er i mindre grad brukt om både syrere og ukrainere, kanskje fordi det er et samlebegrep for personer som flytter seg fra ett land til et annet, uavhengig av hva som driver forflyttelsen.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her