KULTUR

Jo, kunsten tar skade av klimaaktivistenes aksjoner

Museer er demokratiske institusjoner, og ingen er tjent med de innstrammingene hærverksbølgen kan følge med seg. Aktivistene oppnår mediedekning, men glemmer at de angriper en alliert, ikke en antagonist.

Publisert Sist oppdatert

Munch, Monet, Vermeer, Van Gogh, Picasso, Botticelli, fra Paris til Berlin, via Oslo og nå senest i Wien. Verdenskjent kunst og kulturarv er blitt mål for en rekke klimaaktivisters aksjoner over hele Europa den siste tiden.

Til felles har de alle at de forsvarer seg bak en påstand om at kunsten ikke tar skade av deres handlinger. Men det er dessverre nettopp det den gjør. Og det er de museumsbesøkende som blir skadelidende. De siste ukenes hendelser ødelegger aktivt for hele premisset alle kunstinstitusjoner er bygget på.

Sist fredag nådde bølgen Norge, da aktivister fra Stopp oljeletinga forsøkte å lime seg til Munchs «Skrik» på Nasjonalmuseet. De hadde også henvendt seg til kulturavisen Tidens ånd for å informere om den planlagte aksjonen. Avisen overvar seansen vel vitende på forhånd at en straffbar handling ville skje, uten at de varslet museet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS