SPALTIST

Aleksandr Solzjenitsyn og Vladimir Putin deler en antivestlig nasjonalisme, kjent fra Dostojevskij: tanken om Russland som antitese til påstått vestlig dekadanse, skriver Asle Toje.

En dag i Aleksandr Solzjenitsyns liv

Aleksandr Solzjenitsyn er viktig fordi han var sentral i formuleringen av en nasjonalistisk russisk konservatisme som i dag er statsbærende.

Publisert Sist oppdatert

I 2023 kom Klassekampen og Minerva ut med hver sin kanon av henholdsvis sosialistisk og konservativ tenkning. Jeg skal ikke sette meg til doms over utvalget av tekster, det synes ikke å ha vært noe overordnet utvalgsprinsipp – rent utover fra hva juryenes personlige preferanser dikterte.

En kyniker vil spørre om hvilken praktisk nytte slik kanon-støpning har, gitt at stadig færre leser bøker? Vi har ikke tatt inn over oss at ny teknologi har endret måten vi tar til oss kunnskap på. Jeg ser det blant mine studenter: I stedet for selv å lese kjerneverkene leter de etter sammendrag online.

En som er representert i konservativ kanon, er Aleksandr Solzjenitsyn (1918-2008) og trebindsverket Gulag-arkipelet (1973-76). Jeg har selv lest trilogien, og fant det trått å komme meg gjennom opplistingene av grusomheter. Boka I første krets (1955), som inspirerte Gulag-arkipelet, er bedre.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS