I mai 2022 hoppet diplomaten Boris Bondarev av etter 20 års tjeneste i Russlands UD i protest mot invasjonen av Ukraina. Han mener russiske emigranter må danne en organisasjon for å representere det demokratiske Russland. – Den kan gjøre det mulig for en russisk opposisjon å ha en stemme og få makt etter Putins fall, sier han til Minerva.
– Russiske emigranter må danne en organisasjon som representerer det demokratiske Russland
Opposisjonen i Russland er frarøvet sin stemme, og mangler en plan for et maktskifte i Russland. Det sier Boris Bondarev, som jobbet som diplomat for Russland inntil han hoppet av i mai i fjor.
– Den russiske opposisjonen snakker om alt den skal gjøre når den kommer til makten. Men den snakker ikke om hvordan den skal komme til makten.
Foran meg ser jeg Boris Bondarev på skjermen. Han jobbet nærmere 20 år i russisk UD, sist ved FN-kontoret i Genève, før han hoppet av i mai i fjor i protest mot invasjonen av Ukraina. Siden har han snakket og skrevet om krigen og om den russiske opposisjonens rolle. Minerva snakker med Bondarev på en videosamtale fra Sveits, hvor han nå bor.
Bakgrunnen for intervjuet er en debatt som går i russiske opposisjonsmiljøer etter at den største russiske opposisjonslederen av dem alle, Aleksej Navalnyj, denne uken publiserte 15 teser om krigen og om hva han vil gjøre etter krigen. Navalnyj understreker der at han anerkjenner blant annet Ukrainas grenser fra 1991 og at Russland bør betale krigsskadeerstatninger etter krigen, og han tar til orde for å innføre en parlamentarisk republikk, med føderalisme og utstrakt lokalt selvstyre.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her