FRA PAPIRUTGAVEN
In vino veritas: En lysende julestjerne
En oppfordring om å se litt lenger enn til potetåkeren på Innlandet når man skal velge ut drikke til julaften.
Jacob Jordaens – The King Drinks (c. 1638)
Da tre
vise menn skulle gi gaver til et nyfødt barn i Betlehem, valgte de gull,
røkelse og myrra. Om de hadde tenkt at også mor skulle få en påskjønnelse for det
slitet det må være å føde i en stall – nei, det fantes ikke ABC-klinikk på den
tiden – hadde hun blitt glad for en flaske champagne.
I Norge
kommer trendene en liten stund etter at de har slått an på kontinentet. Det er
kanskje grunnen til at vi ennå ikke ser på champagne som en naturlig del av
julehøytiden, knappe to århundrer etter at det ble populært i Frankrike. Her på
berget skyller vi som regel ned tungfordøyd julemat med øl og akevitt, og det
eneste man krangler om, er hvilken øl eller akevitt som passer best til akkurat
det pinnekjøttet eller ribba som settes på bordet like etter at Sølvguttene har
gjort sitt. I frykt for å bli kjeppjaget ut av landet raskere enn en femåring
skriker etter gaver på julaften, skal jeg ikke kritisere norske juletradisjoner
altfor mye, men vil likevel be om at man i år forsøker å se litt lenger enn til
potetåkeren på Innlandet når man skal velge ut drikke til julaften.
Feit mat
har nemlig godt av litt syre. Det er også grunnen til at en generøs porsjon med
sur- eller rødkål ofte smaker ekstra godt sammen med juleribba. Den samme gode
følelsen får man også av et glass med god og fløyelsmyk champagne. Gjerne en
som er litt staselig, det er tross alt jul bare to måneder i året, selv om det
finnes et vell av rimelige alternativer på ethvert velutrustet Vinmonopol.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her