BØKER

Donald Trumps støttespillere utenfor Kongressen 6. januar 2021.

Et gjenvalg av Trump åpner ikke portene for amerikansk fascisme

Jan Arild Snoen tar opp de ubehagelige spørsmålene om fascisme i vår tid på en nyansert og lesverdig måte. Men anvendelsen av de ideologiske analysene på amerikansk politikk krever en oppfølger.

Publisert

Risikerer vi at Norges viktigste allierte, USA, er i ferd med å bli et fascistisk styresett? Det er intet mindre spørsmål Jan Arild Snoen tar oss med på en reise for å besvare i sin nyeste bok. Han lykkes svært godt i å børste støv av fascismen som ideologi og sette tankene i sving om hvordan en moderne form av fascismen vil kunne ta form. Men der analysen forsøkes anvendt på amerikansk politikk, skorter det en del.

Boken er viktig. Et ubehagelig tema om et land som mange av oss er glad i. Ikke mindre viktig blir det da å systematisk dissekere problemstillingen, slik Snoen gjør oversiktlig, lettfattelig og med et rikt kildetilfang fra akademia særlig. 

Jeg vil påstå at Snoens gjennomgang av fascistiske trekk ved et samfunn er vel så viktig for å gi oss et mer nyansert forhold til de mange «sterke menn» som dukker opp. Ikke bare i USA, men i Ungarn, India, Argentina eller Filippinene. Det er noen politiske uttrykk ved samfunnsutviklingen i vår tid som er krevende å putte inn i bare en ideologisk sekkepost. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS