SPALTIST

Det er ingen urimelig påstand at Kamala Harris er en av, om ikke den mest, radikale presidentkandidaten som har stilt til valg for et av de to store partiene i moderne tid, skriver Kristian Tonning Riise.

Demokratene – lyseblå Høyre-folk eller sosialister?

Er amerikanere generelt milevis til høyre for nordmenn, eller er bildet mer nyansert? Og hva ligger egentlig bak anklagene om at Kamala Harris er den mest radikale presidentkandidaten i historien?

Publisert

Da Kamala Harris i 2019 stilte som presidentkandidat i demokratenes primærvalg, omfavnet hun bildet av seg selv som en progressiv reformist. Identitetspolitikken dominerte det politiske ordskiftet i en slik grad at også Joe Biden så seg nødt til å forsøke å definere seg som en slags progressiv fanebærer. «I was always labeled as one of the most liberal members of the United States Congress», sa han eksempelvis i et intervju i mai 2019.

Det kom heller ingen kraftige protester fra Harris-kampanjen den gangen, da den liberale aktivistgruppen Americans for Democratic Action ga Harris en perfekt progressiv rating på 100 prosent for hennes stemmehistorikk i Senatet i 2017 og 2018. Ifølge DW-NOMINATE-systemet, som måler ideologien til medlemmer av Kongressen ved å spore hva de stemmer på og hvem de stemmer med, var Harris den mest liberale i perioden 2017–2019, kun «slått» av Elizabeth Warren.

Og GovTrack, et annet nettsted som holder oversikt over hvordan kongressmedlemmer stemmer, hadde i 2019 ranket Harris som den mest liberale. Rankingen tok de for øvrig ned fra nettstedet da Harris i sommer erstattet Biden som demokratenes toppkandidat, noe som vakte oppsikt i flere konservative medier.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS