SPALTIST

Senator J.D. Vance fra Ohio var svært kritisk til Trump, men er nå en av hans fremste tilhengere. Valget av ham som visepresidentkandidat vil begeistre MAGA-bevegelsen, mens hans mest ytterliggående standpunkter kan skremme vekk usikre velgere, skriver Jan Arild Snoen.

MAGA Forever!

Trump skrøt av at hans gamle kritiker J.D. Vance kysset ham i ræva for å få hans støtte. I går valgte han værhanen som visepresidentkandidat.

Publisert

Trump kunne ha plukket en visepresidentkandidat som signaliserte samhold og en annen tone etter attentatet mot ham. Isteden valgte han den mest stridbare og ideologiske nasjonalkonservative av de aktuelle. Så godt som hele MAGA-bevegelsen, med Steve Bannon, Tucker Carlson, Turning Point USA og Trumps egen sønn Donald jr. har drevet lobbyvirksomhet for J.D. Vance. Med denne utnevnelsen får Vance innersporet som Trumps politiske arving, og vil fullføre omdannelsen av det republikanske partiet.

Han svarte på attentatet mot Trump ved å umiddelbart legge skylden på demokratenes retorikk. Det er en urimelig påstand i seg selv, siden han ikke kjente, og vi fremdeles ikke kjenner gjerningsmannens motiver. Dessuten har uttalelsene fra Trump og hans menn vært betydelig mer alarmistiske. I hvert valg han har deltatt i, har Trump spådd USAs og demokratiets undergang dersom han ikke vinner. Ja, ikke bare det: Uten ham varsler han at tredje verdenskrig vil bryte ut og hele verden kan bli utslettet.

Trump valgte en mann som har gjort det klart at han ville handlet motsatt av Mike Pence dersom det var han som var Trumps visepresident 6. januar 2021. Vance ville ha gjort det presidenten ba om i hans forsøk på å omstøte et lovlig og rettmessig valgresultat.

Trump som Hitler

Vance ble først allment kjent i 2016 med boken Hillbilly Elegy om den hvite arbeiderklassens problemer. Boken ble godt mottatt både på høyre- og venstresiden. Vance kom selv fra fattige kår, men hadde slått seg opp på investeringer i teknologibransjen, blant annet i kompaniskap med Peter Thiel, en av gründerne bak PayPal og tidlig investor i Facebook. Thiel bidro med store summer til Vances valgkamp da han erobret Ohios ene sete i Senatet i 2022. Året før hadde han spilt en viktig rolle i å sikre Trumps støtte til Vances kandidatur. Uten dette ville han ikke vunnet nominasjonen.

Når også venstresiden tok vel imot Vances bok, hjalp det nok at han var sterkt Trump-kritisk på den tiden. Han skrev at Trump var «kulturelt heroin», som tilbød en quick fix som ikke ville løse problemene. Sommeren 2017 kalte han Trump for en «moralsk katastrofe» og «motbydelig» på Twitter, og lurte på hvor stor andel av det amerikanske folket Trump egentlig hadde begått seksuelle overgrep mot. Han sa seg enig i at Trump var en bedrager og la til at Trump ikke brød seg om folk.

Disse tweetene ble slettet da Vance endret oppfatning om Trump. Senere er enda kraftigere kost i private meldinger kommet frem i lyset. I februar 2016 sendte han en Messenger-melding til en venn om at han ikke helt kunne bestemme seg om Trump. Var han en kynisk drittsekk som Nixon eller var han «Amerikas Hitler»?

Senere, etter at han med hjelp av penger fra Thiel fikk egne politiske ambisjoner, har Vance snudd totalt, bedt som unnskyldning for det han tidligere har ment om Trump, og tydeligvis fått tilgivelse. Trump liker å gni sin dominans inn, og på et valgmøte i Ohio i 2022 sa han at «J.D. is kissing my ass he wants my support so bad».

Mot globalistene og storkapitalen

Sentralt i Vances nasjonalkonservative ideologi står en radikal skjerping av innvandringspolitikken, og kamp mot globaliseringen mer generelt gjennom proteksjonisme. Det må til for å forsvare amerikansk arbeiderklasses lønninger mot konkurranse, mener Vance. Republikanerne har alltid vært kritiske til høyere minstelønninger, som de mener vil prise en del av arbeidstakerne ut av markedet. Vance argumenterer isteden som en del økonomer på venstresiden: Høye minstelønninger vil presse frem mer automatisering, noe som er bra, fordi det vil øke produktiviteten.

I min kommende bok Trump og fascismen viser jeg hvordan særlig de tyske nazistene var sterkt kritiske til storkapitalen – sosialisme-biten i nasjonalsosialismen. Da de kom til makten, ble riktignok dette lagt til side, og en pragmatisk politikk gjennomført. Vance passer inn i dette bildet. Vance kritiserer ofte «big business», og går sammen med venstresiden i strengere reguleringer av de store teknologiselskapene og finansnæringen. Men som fascistene er han fagforeningsfiendlig. Som Trumps nestkommanderende vil vi trolig se lite av kapitalismekritikken.

I Hillbilly Elegy var han sterkt kritisk til velferdsstaten, fordi den virker passiviserende. Løsningen på problemene var endring i kulturen og personlig forbedring, slik amerikanske konservative gjerne mener. Men da han stilte til valg som senator i 2022, var dette byttet ut med å beskylde elitene for å plyndre landet. For å komme på samme side som Trump, avviser han nå de kuttene i velferdsstaten som han tidligere mente var nødvendig. Han har funnet et populistisk påskudd: Ved å si nei til amerikansk støtte til Ukraina, kan pengene heller brukes til velferd for amerikanske arbeidere.

Illevarslende for Ukraina

Vance er nemlig sterk motstander av USAs støtte til Ukraina, og dette er kanskje det på kort sikt mest illevarslende ved valget av ham som visepresidentkandidat. I 2022 sa han i et intervju at han egentlig ikke brydde seg om hva som skjedde med Ukraina. I april i år skrev han en artikkel i New York Times om hvordan Ukraina ikke kan vinne krigen og at han ville være imot nærmest alle forsøk på ytterligere amerikansk støtte. Uansett har ikke USA nok produksjonskapasitet til å yte Ukraina tilstrekkelig våpenhjelp, mener Vance.

Trump gir blandede signaler om hva han kommer til å gjøre. Mye henger på hva han velger når hans utopiske «plan» om å skape fred øyeblikkelig ikke vinner frem. Vil han legge skylden for dette på Putin, eller på Zelenskyj og stoppe all støtte til Ukraina? Vance vil bidra til å dra ham i den siste retningen.

Trusselen mot demokratiet

Historikeren Robert Kagan, som gjerne regnes til den neokonservative leiren, har i de siste par årene kommet med sterke advarsler om hvilken trussel Trump er mot demokratiet. Han er redd at selv ikke domstolene kan stoppe ham, selv om de skulle ønske det. Trump vil spørre hvor mange væpnede divisjoner høyesterettsjustitiarius John G. Roberts har, dersom domstolen feller dommer presidenten ikke liker. Det er en referanse til Josef Stalin. I 1935 møtte han den franske utenriksministeren Pierre Laval, som antydet at paven ville sette pris på om Stalin stoppet sin undertrykkelse av kirken i Sovjetunionen. «Paven», svarte Stalin – «hvor mange divisjoner har han?»

Kagan tok ikke dette ut av løse luften. I et intervju i 2022 ga Vance dette rådet til Trump: Gi alle statlige byråkrater på mellomnivå sparken. Han fulgte opp slik: «Og når domstolene utfordrer deg – stå foran landet og si: Høyesterettsjustitiarius har levert sin dom. La ham nå håndheve den.» I samme intervju sa Vance at landet nå var «i den sene republikanske perioden», en henvisning til den kommende «røde» Cæsar som de meste ytterliggående og antidemokratiske delene av MAGA-bevegelsen fabulerer om.

Kagan påpeker at Trump har lovet å sette i gang rettsprosesser mot sine fiender. Som for å bevise at han har rett, tok Vance til orde for at Kagan, som han kaller «venstreorientert», måtte betale for sitt «oppvigleri», og at justisdepartementet måtte innlede etterforskning mot ham. Senere tok Vance til orde for at dommeren i Stormy Daniels-rettssaken måtte settes under kriminell etterforskning.

Appell i rustbeltet?

I sin Truth Social-melding der Trump annonserte sitt valg, trakk han frem Hillbilly Elegy og Vances kamp for arbeiderklassen. Det peker mot at Trumps primære motivasjon er å vinne disse velgere i rustbeltet, der de tre kanskje viktigste vippestatene ligger – Wisconsin, Michigan og Pennsylvania. Han vant dem i 2016, Biden tok dem tilbake i 2020, og nå leder Trump svært knapt her. Disse tre er trolig nok for Biden til å vinne valget.

Det er imidlertid ikke sikkert at Vance har spesiell appell her. Han vant sitt senatsvalg i Ohio i 2022 med drøye seks prosentpoeng, men Ohio har beveget seg kraftig i republikansk retning i de senere år, og Trump hadde vunnet med åtte prosent i 2016 og 2020. Den mer moderate guvernøren Mike DeWine ble gjenvalgt med 25 prosent forsprang i 2022, og alle andre verv på delstatsnivå ble vunnet av republikanere med minst 12 prosent forsprang.

Det er derfor tvilsomt om valget av Vance gjør Trumps appell bredere. Snarere begeistrer han MAGA-bevegelsen, som uansett vil stemme på Trump, mens hans mest ytterliggående standpunkter kan skremme vekk usikre velgere. Han er blant annet for et nasjonalt forbud mot abort, og har uttalt seg mot unntak selv ved voldtekt, noe han senere har gått tilbake på. Hans nei til å støtte Ukraina har også et klart flertall i folket mot seg.

Demokratene vil i dagene fremover ha stor moro av å vise de mange klippene der Vance for noen år tilbake kommer med angrep på Trump, men jeg tror ikke at det at han åpenbart er en værhane vil skade Trump noe særlig. Det understreker snarere Trumps påberopte styrke: Hans fiender innser at han har rett, og bøyer seg for ham.

Powered by Labrador CMS