IDEER

Mannen, flagget, blodet, knyttneven. Donald Trump som amerikansk myte

Bildet av mannen, flagget, blodet og knyttneven er ikke bare et portrett av Donald Trump, det er en visjon av Amerika slik mange ønsker å se nasjonen – sterk, stolt og uredd.

Evan Vucci foreviget Donald Trumps respons på attentatet i Pennsylvania. Bildet er umiddelbart blitt ikonisk og brukt av medier fra hele verden. Det vil trolig gi Vucci permanent plass i fremtidens historiebøker, skriver Alex Iversen.
Publisert

Da skuddene som var en hårsbredd fra å drepe tidligere president Donald Trump ble avfyrt under valgmøtet i småbyen Butler i Pennsylvania – midt i det amerikanske rustbeltet – lørdag ettermiddag, kastet ikke den erfarne fotojournalisten Evan Vucci seg i dekning. Han sprang rett mot det dramatiske opptrinnet på scenen for å dokumentere den historiske hendelsen. 

«Dette var et øyeblikk i historien som måtte dokumenteres, ikke sant? Som fotograf må du være der. Jeg kan ikke skrive om det senere. Jeg kan ikke gå tilbake i tid og få en ny sjanse. Så du må gjøre jobben din», forklarte Vucci i et intervju etterpå. 

Midt i kaoset utløst av skuddene som skulle koste en tilfeldig tilskuer livet og alvorlig skade to andre, beveget Vucci seg raskt mot høyre side av scenen (man kan se Vucci i videoene fra hendelsen), der han kalkulerte at Secret Service ville forsøke å bringe Trump i sikkerhet. Vucci var kun opptatt av å fange øyeblikket, uten tanke på egen sikkerhet. I hans egne ord: «Hva er det neste som kommer til å skje? Hva trenger jeg å gjøre? Hvor må jeg være? Hvordan er lyset? Hvordan er komposisjonen? Det er de tingene som begynner å rase gjennom hodet ditt. Du tenker bare på å gjøre jobben.» 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS