KULTUR

Hans (Johannes Hegemann), Hilde (Liv Lisa Fries) og lille Hans fikk være samlet kun én gang før Det tredje riket rev dem fra hverandre.

Mellom himmel og helvete i Nazi-Tyskland

Den tyske filmen Berlin, sommeren 1942 er en vakker skildring av tragedie og mot i møte med diktaturet. Samtidig løfter den frem vanskelige spørsmål som også er relevante for norsk samfunnsdebatt.

Publisert Sist oppdatert

En av de første jobbene jeg søkte på etter å ha fullført mastergraden min i historie i 2014, var et engasjement i Forsvarsdepartementet for å gjennomgå kildematerialer fra okkupasjonen med mål om å grave frem gamle helter som historien – og de som skrev den – hadde glemt eller oversett.

Jeg fikk ikke jobben, men fulgte prosjektets resultater gjennom mediedekningen. Særlig hedringen av Osvald-gruppen, ledet av kommunisten Asbjørn Sunde, alias Osvald, interesserte meg. 1. mai er det ti år siden det brutalistiske minnesmerket for Osvald-gruppen – av en slegge som smadrer et hakekors – ble avduket utenfor Østbanehallen i Oslo. Debatten har pågått med ujevne mellomrom siden da, og de mest interessante aspektene ved den har tatt for seg problematikken rundt å fremstille stalinisten Osvald som en frihetskjemper. Sitatet som smykker minnesmerket, gjør problemstillingen åpenbar:

«Det var verd å kjempe for friheten – for alle land, for alle klasser, for alle mennesker.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS