Konverteringsterapi. Daværende statsråd Abid Raja mente Solberg-regjeringens forslag balanserte på kanten av menneskerettighetene. – Vi har vist at det har vært mulig å gå lenger, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

NYHET

– Lovforslaget fremstår som en tydelig politisk markering, sier jusprofessor

Publisert Sist oppdatert

«Det er grunnleggende rettigheter som setter grenser for hvor langt vi kan gå.»

Det uttalte daværende kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) i Aftenposten om den nye konverteringsterapiloven som Solberg-regjeringen sendte på høring. Det var en lov som skulle forby konverteringsterapi overfor barn under 16 år og voksne personer som ikke er samtykkende.

Lovforslaget møtte sterke reaksjoner i en opposisjon ledet an av Anette Trettebergstuen (Ap) – der ville man nemlig ha en lov som gikk enda lengre: Loven burde forby konverteringsterapi også for samtykkende voksne. Raja forklarte da at loven ikke kunne gå lenger dersom man skulle holde seg innenfor Grunnloven og menneskerettighetene. Han viste til vurderingene Justisdepartementets lovavdeling gjorde. «Grunnloven og menneskerettighetene setter nemlig grenser», slo han fast, «for hvor langt staten kan regulere voksnes liv. Det skal vi i det store og det hele være glade for».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS