Migrasjonskrisen sett fra øst

EU-ledere må avgjøre hva som er viktigst for Europa: migranter eller et samlet EU.

Publisert Sist oppdatert

EU krangler om flyktninger. Dette er ikke noe nytt, men diskusjonen i Brüssel tok en ny vending like før jul da rådspresident Donald Tusk uttalte at obligatoriske flyktningekvoter var splittende og ineffektive. Han har selvfølgelig helt rett. Knapt noe forslag har skapt mer furore internt i EU enn forslaget om obligatoriske kvoter. Uttalelsen fikk EUs «innenriksminister», Dimitris Avramopoulos, og Europaparlamentet, til å steile. Avramopoulos gikk så langt som til å kalle Tusk «u-europeisk».

Historien som fortelles i store deler av europeisk presse, er at populistiske og nasjonalistiske regjeringer i Visegrad-landene (V4), som består av Polen, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn, nekter å ta i mot en eneste flyktning. Dette er for så vidt sant, men V4-perspektivet mangler fullstendig i den vesteuropeiske diskursen.

Da jeg var praktikant på Den norske ambassaden i Praha høsten 2016, var flyktninger et høyaktuelt tema. Vinklingen av krisen, og reaksjonene på den, var helt annerledes der enn hva den er i Norge. Mens vi stiller spørsmål ved hvorfor ikke V4-landene er villige til å ta sin del av byrden, stiller V4-landene selv noen spørsmål som vi ikke virker interessert i å besvare.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS