Tom Hansen
Villedende resultatrapportering fra Innovasjon Norge
Det deles ut og lånes ut mer penger. Det er ikke det samme som suksess.
I en pressemelding datert 12. mars skryter Innovasjon Norge av at etaten leverte sitt «beste resultat så langt», og ramser opp en rekke punkter som skal underbygge denne påstanden.
Da medier som Aftenposten og TV2 ukritisk rapporterer saken med smiskende titler som «Tidenes beste resultat for Innovasjon Norge», og selv den presumptivt objektive Fritt Ord-leder Knut Olav Åmås bøyer seg i støvet for Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth, tenkte jeg det er på sin plass å se på resultatrapporten gjennom litt mer kritiske briller. For måten Innovasjon Norge rapporterer tall på er intet mindre enn absurd.
Lån og tilskudd er ikke tjenester
Først av alt kan det være greit å ha klart for seg hva Innovasjon Norge er. I prinsippet er den mang-slungne etaten en statlig eid bank som gir lån og deler ut tilskudd til næringsdrivende. Finansieringen kommer fra staten, ikke fra markedet, i form av innlån og avsatte tapsfond. Så lenge Innovasjon Norge ikke taper mer på utlån og utdeling av tilskudd enn tapsfondene har dekning for, har ikke utlånstapene noen nettoeffekt på Innovasjon Norges regnskap. Hvis Innovasjon Norges utlånstap blir større enn tapsfondene gir dekning for, må staten formodentlig skyte inn mer penger – (selv om den tidligere altomfattende eiergaranti for selskapets forpliktelser opphørte ved lovendring i kraft fra 1.1.2017).
Når Innovasjon Norge åpner sin resultatmelding med å si at «i 2017 leverte Innovasjon Norge tjenester for 7,3 milliarder kroner til norsk næringsliv». Å dele ut penger er IKKE det samme som å levere tjenester. Å si at en virksomhet leverer tjenester for 7,3 milliarder antyder at virksomhetens omsetning er 7,3 milliarder. Som at oljeserviceleverandøren Archer leverte produkter og tjenester for 7,4 milliarder kroner i fjor. Innovasjon Norges omsetning, som består av netto renteinntekter og driftsinntekter fra i hovedsak offentlig sektor, er vesentlig lavere, (1,6 milliarder kroner i 2016).
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her