SPALTIST

Ifølge Tuva Moflag er formuesskatten til «for at de med de sterkeste ryggene blant oss skal bære den tyngste børen». Skattenivået i Norge er allerede høyt, og med formuesskatten har Norge sørget for å gi norske eiere, og dermed også de norskeide bedriftene, en ekstra bør som de kun bærer fordi de bor i Norge, skriver Mathilde Fasting.

Formuesskatt er lite treffende for omfordeling

Hvis Tuva Moflag og Ap vil redusere ulikheten, er det ikke formuesskatten som betyr noe. Dersom utenlandsk eierskap av norske virksomheter er mer attraktivt enn norsk eierskap, treffer den derimot blink.

Publisert

Småbedriftseier Lars Oscar Øvstegård står bak et initiativ for å avklare juridisk om formuesskatten bryter med grunnloven og menneskerettighetene. Han forteller hvorfor til Minerva. Om dette vil nå frem, får fremtiden vise.

Aps finanspolitiske talsperson Tuva Moflag sier blant annet til E24 at formuesskatten er en «treffsikker personskatt», og at Norge omfordeler med formuesskatt, mens andre land har kapitalskatter og arveskatter. Dette er motargumenter på autopilot som kommer fra Arbeiderpartiet og fra SV uansett, når formuesskatt skal diskuteres. Hun påpeker videre at «70 prosent av skatten betales av den mest formuende hundredelen av nordmenn», og at «det er tydelig at den i all hovedsak betales av de med store formuer. Det illustrerer hvor treffsikker skatten er.»

Det er langt flere enn «de mest formuende» som betaler formuesskatt, og mange av dem eier små og mellomstore bedrifter. Rundt 420 000 nordmenn betaler formuesskatt, fordi de eier bedrifter. Privat næringsvirksomhet i Norge eies gjennom aksjeselskaper. Dermed blir det feil å fremstille formuesskatt på næringsvirksomhet som en personskatt. Den betales av personer som har aksjer, men formuen det betales for, er bedrifter og investeringer i aksjeselskaper, og skatten finansieres normalt ved å ta kapital ut av bedriften. Samfunnsøkonomer er bekymret over høy selskapsskatt, fordi det blant annet reduserer investeringsevnen til bedrifter, men virkningen er eksakt lik når samme beløp forsvinner fra bedriften for å dekke formuesskatten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS