Maya Forstater (t.v.) mistet jobben i 2018, etter anklager om transfobiske tweets. I 2021 vant hun frem i retten. Rianne Vogels (t.h.), som mistet jobben på samme grunnlag, fikk også medhold i Hordaland tingrett tidligere denne måneden. – Da jeg hørte om en tilsvarende sak i Norge og ble bedt om å vitne, visste jeg at jeg måtte komme, forteller Forstater til Minerva.

– Kjønnsidentitetsideologien tåler ikke kritisk motstand. Derfor er det eneste de kan gjøre å skape frykt.

Det sier Maya Forstater, som er blitt kjent for å ha mistet jobben etter å ha uttalt seg kritisk om britisk kjønnsidentitetslovgivning på Twitter. I mars var hun i Bergen for å vitne i den mye omtalte, og prinsipielt viktige, arbeidsrettssaken mellom Rianne Vogels og organisasjonen Papillon.

Publisert Sist oppdatert

Jeg møter Maya Forstater på en restaurant like ved Tinghuset i Bergen. Det er mars, og byen er tung av tåke og regn. Forstater har tatt turen fra London til Bergen for å vitne i arbeidsrettssaken mellom den ideelle organisasjonen Papillon og deres tidligere ansatte, Rianne Vogels. Papillon beskriver seg selv som «en frivillig organisasjon av og for mennesker med krysskulturell bakgrunn, som jobber med å forebygge negativ sosial kontroll». Vogels, som var med på å bygge opp Papillon fra starten, fikk sparken etter å ha ytret seg «kjønnsidentitetskritisk» på Twitter. Konflikten mellom Vogels og Papillon ble utløst av en anonym e-post som stemplet Vogels ytringer på Twitter som transfobiske og hatefulle. Maya Forstater opplevde noe lignende i 2018.

Den konservative britiske regjeringen vurderte på dette tidspunktet en reform av «the Gender Recognition Act». Dette ville gjort selv-identifikasjon til det eneste kriteriet som skulle til for å endre juridisk kjønn i England og Wales. Maya Forstater mente lovforslaget var dårlig utredet og ønsket å delta i debatten om det. Hun begynte derfor å ytre seg kritisk om lovforslaget på Twitter. Enkelte kollegaer, som ikke delte hennes bekymringer, klaget til arbeidsgiveren. De mente ytringene hennes var transfobiske og hatefulle. Kort tid etter ble hun oppsagt. Forstater saksøkte den ideelle organisasjonen hun var ansatt i som skatteekspert, for diskriminering basert på livssyn.

Dette var første gang den nokså utbredte oppfatningen om at menn er menn og kvinner er kvinner, ble rettslig vurdert med hensyn til om det er en oppfatning som fortjener respekt og beskyttelse i et demokratisk samfunn. Forstater tapte saken. Dagen etter tvitret J.K Rowling om Forstaters sak, og ga henne sin fulle støtte. Rowling brukte hashtaggen #IStandWithMaya, og skrev: «Dress however you please. Call yourself whatever you like. Sleep with any consenting adult who’ll have you. Live your best life in peace and security. But force women out of their jobs for stating that sex is real?» Reaksjonene på Rowlings tweet var eksplosiv, og saken fikk dermed stor internasjonal oppmerksomhet. Forstater anket saken og vant til slutt i andre instans. Dommen i ankesaken falt 10. juni 2021.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS