For å lese pluss-artikler må du være abonnent
Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud
SKRÅBLIKK
En gang var Arendal synonymt med det enfoldige i norsk kultur. Et sted hvor lokalbefolkningen hang på «rudebilstasjonen» og koste seg med «ruglete påmmfri», hvis de da ikke tok speedbåten over til Danmark for å hente et parti hasj for å finansiere kampsportkarrieren.
No more.
Nå er Arendal stedet hvor den norske eliten, elitens veskebærere og veskebærerne til veskebærerne samles for å signalisere at ferien er over, og for å bestemme hva vanlige folk bør konsentrere seg om resten av året. Dagens Næringsliv ville for eksempel finne ut hvorfor konsulentsselskapet McKinsey kun har mannlige partnere?
Atmosfæren i DN-teltet er eksplosiv denne tirsdagen. DNs kommentator Eva Grinde står klar til å grille McKinseys managing partner Frithjof Norman Lund.
Lund er ingen hvem som helst. De fleste av oss er heldige hvis vi har én ekspertise, Lund har flere: Corporate Strategy, Business Unit Strategy, Active Ownership, Private Equity, M&A, Performance Transformations, Organizational Transformations, Organizational Design, Cultural Change, Change Management, Leadership Development, Talent Management, Corporate Governance og Board Effectiveness. For å nevne noen.
McKinsey er forøvrig verdens kanskje mest imponerende rådgivningsmiljø. Skal du knekke vanskelige nøtter, er de selskapet å gå til.
Å finne ut hvorfor McKinsey ikke har kvinnelige partnere, burde være en lett nøtt å knekke. Likevel sliter Lund med å svare tydelig.
Han tar en klassisk finte, åpenhetsfinta: McKinsey viser ved å stille her hvor opptatt de er av dette spørsmålet. De har intet å skjule, og vil løse dette.
Han fortsetter med en annen klassisk finte, nyanseringsfinta: McKinsey har 20 prosent kvinnelige partnere internasjonalt, enda flere i USA, antydningen ligger mellom linjene, kanskje Norge kun er en tilfeldighet?
DNs Eva Grinde følger opp: I et utall rapporter har McKinsey vist at mangfoldige bedrifter er mer lønnsomme bedrifter, men er dette kanskje rett og slett feil?
Lund tar enda en nyanseringsfinte. Rapportene deres viser korrelasjon mellom mangfold og lønnsomhet, det er ikke det samme som kausalitet …
JJ fornemmer at salen er iferd med å miste tålmodigheten med Lund.
Lund merker det selv, en katastrofe er svulmende nær, hvordan skal McKinsey kunne selge konsulenttimer hvis mangfold ikke påvirker inntjening? Det var det samme med tobakk, det var årtier med korrelasjon om hvor farlig det var, før man klarte å fastslå en årsakssammenheng, forklarer Lund.
Problemet, sier Lund er juniorpartnerne. Hvordan få kvinnene til å ta det siste skrittet? Det er har angivelig ikke noe med lønnsomhet å gjøre. Det siste skrittet har ikke med lønnsomhet og inntjening å gjøre, det holder å ha ekspertise god nok.
Lund mumler. Grinde har hjelp av en samfunnsforsker. Hun snakker generelt. Kvinnene, og det er flest kvinner i lokalet, er utålmodige.
Lund mumler fortsatt. Det kan være så mangt.
Lund er iferd med å oppleve enhver bullshitters mareritt. Tilslutt går tilhører lei av pjattet. De vil ha et svar. Hvis McKinsey er like uklar om andre spørsmål kundene vil ha svar på, så er det umulig å forstå hvorfor de kan ta så godt betalt?
Er det virkelig en umulig nøtt å knekke å forklare hvorfor 0 av 11 partnere er kvinner?
Neppe. Men Arendalsuken er ikke stedet man drar for å få svar. Det er stedet man drar for å bytte visittkort, for å mingle, for å vise at man er en hyggelig fyr, eller kvinne.
Og hvis folk som Fritjof Norman Lund skal levere varene, så holder det ikke å fylle et telt med middelaldrende kvinner og la dem lytte. Da må DN legge penga på bordet.
Uansett: Etter 30 minutter er Lunds tid i åpenhet over. Ti minutter til og McKinsey ville hatt 0 norske partnere.
Slik foregår arrangement etter arrangement denne uka. Arendalsuka er juleaften for oss bullshittere. Vi snakker ikke problemer, men om det noen vil at vi skal snakke om.
Det er ikke gratis å leie hotell, spise og drikke i Arendal ei uke. Påmmfri holder ikke. Det er tapas på Solsiden som må til.
Arendalsuka var fin i år igjen, synes JJ.
Hvem som hadde den aller beste uka vil bli tydelig når statsbudsjettet legges frem den 6. oktober.