Avkommersialiseringsutvalgets leder Jan-Erik Støstad overleverer utvalgets rapport til digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

NHO: – Og dette kalles et «ekspertutvalg»

Både høyre- og venstresiden misforstår hva som er effekten av private aktører i velferden, mener Nils-Ola Widme i Abelia, som står bak en krass dissens i Avkommersialiseringsutvalget.

Publisert Sist oppdatert

Det såkalte Avkommersialiseringsutvalget under ledelse av Jan Erik Støstad leverte sin rapport til digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung torsdag. Utvalgets formeller mandat var å vurdere hvordan kommersiell drift kan fases ut i ulike skattefinansierte velferdstjenester. Det ble nedsatt etter krav fra SV i budsjettforhandlingene, og har hatt mandat og sammensetning deretter.

– Vi foreslår ikke utfasing, vi foreslår ikke avkommersialisering. Det er viktig, sa Støstad under presentasjonen, men han vil regulere eventuelle private aktører strengere.

Flertallet i utvalget mener det er fullt mulig å fase ut kommersielle velferdsaktører og foreslår tre alternative referansemodeller for drift – offentlig, offentlig/ideell, offentlig/ideell/kommersiell drift med strengere regulering av de kommersielle enn i dag – for syv ulike velferdstjenesteområder (barnevern, barnehager, skoler, asylmottak, arbeidsmarkedstiltak, spesialisthelsetjenester og eldreomsorg).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS