Initiativet til flyktningkrisen fra Belarus i 2021 kom trolig fra landets president Aleksandr Lukasjenko, som ville presse EU til å lette på sanksjonene som ble innført etter presidentvalget i 2020 og den påfølgende undertrykkelsen.

Har den belarusiske flyktningkrisen roet seg ned?

Siden februar har et stort antall flyktninger og migranter forsøkt å ta seg over grensen fra Belarus til Polen og andre EU-land. De siste ukene har imidlertid antallet sunket like raskt. Eksperter er uenige om hva dette kan skyldes.

Publisert Sist oppdatert

Mandag skrev det opposisjonelle belarusiske nettstedet Charter97 at antallet flyktninger og migranter som prøvde å ta seg over den polsk-belarusiske grensen har blitt halvert fra midten av juni. De første ti dagene av juli var det nede på 310, samme nivå som i siste del av februar. 

Antallet begynte å stige kraftig i overgangen februar-mars. I mai prøvde hele 6973 å ta seg over grensen, mot rundt hundre i måneden i januar og februar. 6. juni ble en polsk grensevakt drept i et sammenstøt med migranter som prøvde å krysse grensen ulovlig.

En glemt flyktningkrise

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS