BØKER

Glenn-Peter Sætre gir en tilgjengelig gjennomgang av alle aspekter ved tilblivelsen, utviklingen og suksessen ved tokjønnsmodellen i boken To kjønn.

To gjenstridige kjønn

Glenn-Peter Sætres bok viser hvor forunderlig naturen er, og hvor vanskelig det er å avvise den, også for vår tids mest betente spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Da Harald Eias TV-serie Hjernevask kom i 2010, var den en knyttneve inn i ortodoksien. Serien utforsket forholdet mellom arv og miljø, i mer eller mindre betente spørsmål som etnisitet, kjønn, intelligens og oppdragelse. 40 år med utdannelsesrevolusjon innen særlig humaniora og samfunnsvitenskap hadde besatt offentligheten med folk som hadde lært at biologien var støy, og sosialisering var retningsgivende. Biologisk determinisme var henvist til populærvitenskapelige tidsskrifter og til vitser på stand-up-scenen om forskjellen mellom damer og menn. 

Hjernevask syntes å snu trenden. Det var fristende den gang å se for seg et vannskille, hvor det nå skulle gis mer plass til naturvitenskapen i alle samfunnsanalyser. Men én svale gjør ingen sommer, og en TV-serie klarer ikke røske opp et så seiglivet dogme som sosialkonstruktivismen. På grunn av problemer med rettigheter er dessuten Eias serie heller ikke lenger å finne på NRKs sider, og blir heller ikke gjenpublisert.

Rotete landskap

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS