Å se oss selv i speilet

Elon Musk frykter at robotene vil ta over verden. Men i stedet for å frykte bør vi gå i oss selv: Hva er konsekvensene av teknologien vi utvikler?

Publisert Sist oppdatert

Et kjærestepar fra middelklassen har nettopp kommet hjem fra et middagsselskap med venner, og stemningen er trykkende – alt er ikke som det skal.

Mannen, Liam, mistenker at kona – Ffion – har et forhold til en av gjestene. Han henger seg opp i konas kroppsspråk og utveksling av blikk: Ny teknologi har gjort det mulig å installere et slags live-kamera i kroppen, slik at alt øynene våre ser tas opp og kan spilles av på nytt rett foran øynene våre. Liam spiller scenen fra middagsselskapet om og om igjen, og konfronterer Ffion. Har kjæresten vært utro?

Scenen er hentet fra tv-serien Black Mirror (2011-), som utforsker hvordan teknologien blir brukt som et verktøy for å fremme våre mindre flatterende sider. Som vi vet har teknologiske fremskritt ført til at levestandarden har økt dramatisk, at dødelige sykdommer har blitt utryddet og at vi er blitt langt mer produktive enn før. De fleste vil være enig i at samfunnet vi i dag lever vi er bedre enn det før-industrielle jordbrukssamfunnet eller det nomadiske samler- og jegersamfunnet i steinalderen. De raske endringene min egen generasjon har vært vitne til savner sidestykke i historien – og utviklingen kommer ikke til å gå noe saktere de neste 10-20 årene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS