KULTUR

Dronningen og kunsten

Alf van der Hagens nyeste samtalebok, Sonja. Samtaler med Dronningen er på sitt beste når de to blir så fortrolige i samtalen at spørsmålene stilles direkte, som når forfatteren enkelt spør: «Hvorfor samler du egentlig?»

Publisert

Samtalene mellom Dronning Sonja og forfatter Alf van der Hagen er delt inn i tre deler. Den første delen handler om dronningens omgang med kunst i eget liv. Den andre om kunstnerstipendet hun har startet og den tredje og siste om dronningens eget kunstneriske virke. Gjennom disse tre delene tegner van der Hagen et bilde av dronningen som et helt menneske. Aller mest interessant er det når dronningen selv får plass til å reflektere over eget levd liv og hvilken plass kunsten har hatt i dette.

Kunsten lærer oss å se

Det starter med å se. Når dronningen skal reflektere over omgang med kunst i eget liv, minnes hun tidlige møter med Jakob Weidemann og Rolf Stenersen. Hennes far samlet på kunst, og hjemme hang blant annet bilder av Arne Kavli. Fra ung alder utviser dronning Sonja en nysgjerrighet og et eget blikk. I Picasso og den kubistiske kunsten finner hun «livsglede og vitalitet», og denne interessen for samtidskunsten vitner om en særegen selvstendighet. I de egensydde kjolene og draktene finner hun uttrykk for god søm og godt håndverk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS