SPALTIST

Russlands krig i Ukraina finansieres av olje og gass, og Europa er avhengig av olje og gass fra Russland. Når en leser Helen Thompsons bok Disorder, kan en nesten tro at det meste som har skjedd i internasjonal politikk, egentlig skyldes kontroll og behov for energi, skriver Mathilde Fasting. Tyskland utsatte åpningen av gassrørledningen Nord Stream 2 (illustrasjon) like før Russlands invasjon i februar.

Energibehov driver verdenspolitikken

Det å forstå hvem som har ressursene, hvem som er avhengig av hvem og hvordan energi produseres, leveres og forbrukes over hele kloden, er viktig for å forstå internasjonal politikk.

Publisert

Professor Helen Thompson ved Oxford har vært vertskap for podcasten Talking Politics i seks år. Siste sending gikk på luften 3. mars 2022, rett etter at Ukraina ble invadert av Russland. I løpet av disse seks årene har hun snakket mye om brexit og Donald Trump, og dette har vært grunnlaget for boken hun nå har skrevet Disorder: Hard Times in the 21st Century.

Dette er ikke en vanlig bok om hva som har skjedd de senere årene i politikk og samfunnsliv, men en bok som drar linjer tilbake til starten av forrige århundre for å forklare årsaker og sammenhenger. Boken er delt i tre slike linjer: energi, internasjonal økonomi og demokratisk utvikling. Den første av de tre delene er den mest interessante og den som Thompson stadig kommer tilbake til i de to andre delene.

Som leser kan en nesten tro at det meste som har skjedd i internasjonal politikk, egentlig skyldes kontroll og behov for energi. Og med dagens krigssituasjon i Ukraina er veien til energi og sikkerhetspolitikk kort. Russlands krig finansieres av olje og gass, og Europa er avhengig av olje og gass fra Russland. På litt lengre sikt vil trolig Europa gjøre seg uavhengig av russisk energi, mens Russland har få andre eksportindustrier å hente penger fra. Foreløpig er det en mager trøst i et Europa som trenger energi og et Russland som bomber Ukraina.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS