FRA PAPIRUTGAVEN

Tre kompromisser for et nytt borgerlig prosjekt

Klima, innvandring og samferdsel har vært tre temaer som har skapt problemer for å utmeisle et borgerlig prosjekt. Her er tre ideer for en ny høyreside.

Hvis det skal finnes noe borgerlig regjeringsalternativ overhodet i årene som kommer, må noe gjøres. Kan det på en eller annen måte bygges bro over de dype kløftene som eksisterer mellom partiene? spør Nils August Andresen.
Publisert

«Venstre og Frp: Nå krangler de igjen». Overskriften kunne vært fra nesten en hvilken som helst dag de siste tyve årene, men den jeg har i tankene, var å finne i Nettavisen 26. august 2019. Det var i sluttspurten av kommunevalgkampen, og på den tiden da Venstre og Fremskrittspartiet satt sammen i Erna Solbergs regjering. Partiene kunne saktens hatt bedre ting å holde på med enn å slåss med hverandre.

Denne gangen kranglet de om bompenger. Men like etter valget kunne mediene melde at statsminister Erna Solberg hadde bedt de to partiene om å slutte å krangle. Da hadde det i flere uker gått en kule varmt etter at Venstres Abid Raja hadde beskyldt Frp for å ha kommet med «brun propaganda» i valgkampen. Det hjalp ikke all verden: 26. oktober kunne Nettavisen rett og slett gjenta sin overskrift fra to måneder tidligere: «Venstre og Frp: Nå krangler de igjen» – nå om oljepolitikk.

Klima, bil og innvandring har de siste åtte årene gitt et uendelig antall muligheter for krangler mellom Frp og Venstre. Det spørsmålene har til felles, er at de ikke passer inn på den økonomiske høyre-venstre-aksen som har vært styrende for norske regjeringskoalisjoner. De åtte årene under Erna Solberg viste at det er mulig for Frp og Venstre å samarbeide i regjering. De viste også at ingen ved sine fulle fem vil forsøke å få dem til å gjøre det en gang til slik situasjonen er i dag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS