FRA PAPIRUTGAVEN

Borgerlighet etter 89-erne

Reaksjonen på den postliberale æra er drivkraften i den indre borgerlige splittelsen, som vi ser ikke bare i Danmark, men i hele Vesten.

Det er hevet over enhver tvil at den liberale dreiningen av borgerlig ideologi ble forsterket etter 1989, Murens fall og avslutningen av den kalde krigen, skriver Christian Egander Skov. Nå går vi imidlertid fra en liberal til en postliberal æra, mener han.
Publisert

Artikkelen er hentet fra idéseksjonen i Minervas kvartalstidsskrift nr. 4/2022. Seksjonens tema er postliberalisme.

Det med tidsånden er vanskelig. Mens vi lever i den, enser vi den knapt. Den omgir oss, omslutter oss, siver inn i alt, farger alt, også oss selv og vårt syn på verden. Vi kan kanskje prøve å finne ut hvilke trekk som definerer den, og si at vårt er bestemt av den eller den egenskapen. Den kan være individualisme, kollektivisme, materialisme eller idealisme hvis vi vil nøye oss med overskrifter. Den kan også være musikken, manerene eller mangelen på dem.

Noe av den kan vi ikke bare se, vi kan også høre den, smake den og føle den. Men vi kan ikke helt forstå den, tror jeg. Hvorfor? Fordi en tidsånd, hvis den skal være noe annet enn en udefinerbar og langdryg måte å si «nå» på, må være et forsøk på å fange noe epokalt. Den er utstrakt i tid. Og det betyr at den er historisk. Ikke bare i den forstand at den hører hjemme et sted i historien, men også fordi den utspiller seg i og med historien. Men nå må det ikke gå Hegel i begrepsapparatet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS