MINERVAS JULEKALENDER

Camilla Stoltenberg

Årets feminist: Camilla Stoltenberg

I den ellevte luken i Minervas julekalender finner vi Årets feminist, som er Camilla Stoltenberg.

Minervas begrunnelse:

2024 ble året da det ble kult å tale menns sak. FpU-leder Simen Velle skapte en av årets store debatter allerede i februar, da han snakket om menn som taper på kjønnsmarkedet. Mads Larsen har fulgt opp i flere kanaler. I april leverte Mannsutvalget, ledet av Claus Jervell, sin rapport, som blant annet tar for seg menns utfordringer i utdanningssystemet. Året avsluttes med at Velle og Unge Høyre-leder Ola Svenneby fikk med seg AUF-leder Gaute Skjervø om et felles budskap om at jentene må «skjerpe seg».

Men noen var opptatt av mannskamp før det ble kult. Én av dem var Camilla Stoltenberg, som skrev en viktig kronikk om guttas problemer i Morgenbladet allerede i februar 2017. Det ble et direkte utgangspunkt for Stoltenbergutvalget om kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner og utdanningsløp, som leverte sin rapport i 2019, og videre for Mannsutvalget, der Stoltenberg også satt. Bak enhver stor mannsrapport står det altså en kvinne.

Mens debatten ellers ofte er preget av et «menn vs. kvinner», er Stoltenbergs fokus likestilling, ikke mannskamp. Allerede i 2017 formulerte hun det slik overfor Aftenposten: «Noen av dem som kaller seg feminister ser ut til å ha vanskelig for å erkjenne at også menn kan være utsatt for systematiske forhold på gruppenivå som kan virke diskriminerende.» Og det er det som er god feminisme: Å forstå at kjønnede strukturer eksisterer i samfunnet, uten å ha låst seg til at det alltid er kvinner som rammes hardest eller at disse strukturene alltid utgjøres av «patriarkatet».

Gjennom sitt arbeid for menn har Stoltenberg derfor også løftet frem en bedre likestillingsdiskurs, som i siste instans vil komme ikke bare menn, men også kvinner til gode. Derfor gratulerer vi henne som Årets feminist.

Til Minerva sier Camilla Stoltenberg følgende:

– For en ære! Og takk for en begrunnelse jeg blir rørt av. Dette skulle min mor Karin visst. Hun kalte seg riktignok ikke feminist, så vidt jeg kan huske, men hele sitt liv var hun saklig og lidenskapelig engasjert i likestilling, for kvinner, homofile og folk med annen hudfarge enn den bleke norske varianten. Noe av det siste vi diskuterte før hun døde i 2012 var likestilling – også for gutter og menn. Det var jeg som tok det opp, mens hun stilte kritiske spørsmål fra sykesengen. «Det er du som har lært meg å resonnere slik», sa jeg. Hun svarte at hun skulle tenke på saken og mine synspunkter. Den neste samtalen om gutter, menn og likestilling rakk vi aldri. 

Følg med frem mot jul, hvor følgende kåringer blir avslørt:

  1. Årets statsråd – Kari Nessa Nordtun

  2. Årets stortingsrepresentant – Peter Frølich

  3. Årets partileder – Sylvi Listhaug

  4. Årets hauk – Guri Melby

  5. Årets USA-ekspert – Ingen

  6. Årets rebell – Arkitekturopprøret

  7. Årets bekjennelse – Mímir Kristjánsson

  8. Årets Oslo-borger – Zhira Beck

  9. Årets avsløring – Se og Hør

  10. Årets monarkist – Dag-Inge Ulstein

  11. Årets feminist – Camilla Stoltenberg

  12. Årets kommentator

  13. Årets kronikk

  14. Årets podkast

  15. Årets ildsjel

  16. Årets comeback

  17. Årets komet

  18. Årets homofile koreanske medieprofil

  19. Årets historierevisjonist

  20. Årets debatt

  21. Årets akademiker

  22. Årets bok

  23. Årets intellektuelle

  24. Årets nordmann

Powered by Labrador CMS