FNs generalsekretær António Guterres taler under åpningen av COP26 i Glasgow i 2021.

– Mediene fokuserer ofte på om vi klarer 1,5 gradersmålet. Det er noe helt annet enn å unngå de mest katastrofale klimaendringene.

Klimaforsker Jan Fuglestvedt er uenig i kritikken om at IPCCs rapporter legger for stor vekt på katastrofescenarioene – men vil man høre forskernes stemme, må man gå til rapportene, ikke til FNs generalsekretær António Guterres.

Publisert

«FNs klimapanel sender en ‘siste advarsel’» lød overskriften hos NRK da den siste synteserapporten fra FNs klimapanel (IPCC) kom i forrige uke. Rikskringkasteren siterte også FNs generalsekretær António Guterres, som kalte rapporten en «overlevelsesguide» for menneskeheten. I VG ble Guterres sitert med utsagnet «Menneskeheten er på tynn is».

Den slags omtaler får høgskolelektor, økonom og Minerva-spaltist Øystein Sjølie til å reagere. I et intervju med Minerva peker Sjølie på det han mener er et overdrevet fokus på de mest katastrofale scenarioene i FNs såkalte «summaries for policymakers» (oppsummeringer for beslutningstagere) og i mediebildet. Av de fire scenarioene for fremtidig klima nevnt der, som skisserer en økt gjennomsnittstemperatur på mellom 1,5 på det laveste og 4 grader på det høyeste i år 2100 – mener Sjølie det mest katastrofale scenarioet – kalt RCP 8,5 – for ofte trekkes frem som sannsynlig.

I sin kritikk pekte Sjølie på den amerikanske statsviteren Roger Pielke jr. som i en post på publiseringsplattformen Substack blant annet trekker frem en fotnote i den siste oppsummeringen for beslutningstagere. Forskning og IPCCs vurderinger viser at de ekstreme scenarioene i økende grad er usannsynlige, fortsetter Pielke, men når oppsummeringen stadfester dette i en fotnote gjøres det på følgende måte: «Veldig høye utslippsscenarioer har blitt mindre sannsynlige, men kan ikke utelukkes.» Pielke mener det er en måte for IPCC å holde de ekstreme scenarioene i sentrum på – og dermed slippe en diskusjon om sannsynlighet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS