For å lese pluss-artikler må du være abonnent
Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud
MINERVAS JULEKALENDER
I den sekstende luken i Minervas julekalender finner vi Årets comeback, som er Stefan Heggelund.
Et comeback i politikken kan være en opprivende affære. I 2024 har vi sett både Donald Trump vinne tilbake plassen i Det hvite hus, og ladejarlen Trond Giske finne seg til rette i Trondheim – unnskyld, Nidaros.
Slike comebak kan skape frustrasjon, forargelse eller i verste tilfeller, frykt for hevn. Mange har åpenbart savnet den som gjør comeback, ellers ville ikke returen vært mulig, men slett ikke alle er enige. Dermed virvler den hjemvendte politiker gjerne opp slagg og agg og gammel konflikt.
I tilfellet Stefan Heggelund, forholder det seg ikke slik i det hele tatt. Hans fireårige fravær fra rikspolitikken etterlot helt enkelt et savn i store deler av Høyre, ikke minst i hovedstaden. Da nominasjonsprosessen foran neste stortingsvalg nærmet seg, fikk han oppfordringer fra flere som «hadde savnet ham». Uten å foreta seg stort ble han også tildelt 7. plassen på Oslo Høyres stortingsliste, som med dagens meningsmålinger åpner opp for fast plass på Stortinget.
Det er derimot ikke helt den samme Heggelund Høyre får tilbake. Han er en tydeligere verdikonservativ, familieorientert politiker, med klarere holdninger om at det som trengs i en utrygg verden, er selvsikre, vestlige verdier. Han hentes opp fra fortiden, men – som fremtidens skrømt i Charles Dickens julefortelling – retter han en advarende pekefinger på det som kan vente oss, om vi ikke tar grep.
Man kan, som kjent, ikke stikke sin fot to ganger i samme elv, men Heggelund viser at han har ben som kan vade i de strie strømmene som venter oss.
Andre comeback har vært mer spektakulære, men denne hjemkomsten har hverken skapt utmeldinger eller panikk hos noen. Derfor er det Stefan Heggelund som står for Årets comeback.
Til Minerva sier Heggelund følgende:
– Dette var veldig gledelig og svært overraskende, med tanke på alle de dramatiske comebackene vi har sett i år! Det gjorde meg veldig glad, ikke minst fordi jeg har så stor respekt for Minerva!
Følg med frem mot jul, hvor følgen de kåringer blir avslørt:
Årets statsråd – Kari Nessa Nordtun
Årets stortingsrepresentant – Peter Frølich
Årets partileder – Sylvi Listhaug
Årets hauk – Guri Melby
Årets USA-ekspert – Ingen
Årets rebell – Arkitekturopprøret
Årets bekjennelse – Mímir Kristjánsson
Årets Oslo-borger – Zhira Beck
Årets avsløring – Se og Hør
Årets monarkist – Dag-Inge Ulstein
Årets feminist – Camilla Stoltenberg
Årets kommentator – Roar Hagen
Årets kronikk – Lærere ved Oslo katedralskole
Årets podkast – Ole Asbjørn Ness
Årets ildsjel – Bjørn Johan Berger
Årets comeback
Årets komet
Årets homofile koreanske medieprofil
Årets historierevisjonist
Årets debatt
Årets akademiker
Årets bok
Årets intellektuelle
Årets nordmann