For å lese pluss-artikler må du være abonnent
Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud
MINERVAS JULEKALENDER
I den tiende luken i Minervas julekalender finner vi Årets monarkist, som er KrF-leder Dag-Inge Ulstein.
Kristelig Folkeparti og Det norske kongehus har i år hatt lignende problemer: fallende oppslutning og interne kriser.
Ut av KrFs kaos kom Dag-Inge Ulstein. Hans første opptreden som fungerende partileder – før situasjonen i partiet var avklart, og lenge før det var avklart at han ville påta seg ledervervet – var under partilederdebatten under Arendalsuka. Det var uken etter at det var blitt kjent at Marius Borg Høiby var blitt pågrepet av politiet etter en voldshendelse på Frogner i Oslo. Og under Debatten ble monarkiet tema.
Hva sier man i en slik situasjon – i en rolle man ikke har bedt om, om et ikke-oppgitt debatt-tema? Ulstein trengte ikke å tenke seg om: «Jeg må si at vi er ufattelig heldige som har et kongehus som har stått opp for landet sitt og folket sitt i situasjoner der vi virkelig har trengt det.»
Svaret var et uttrykk for en følelse, men også for en analyse av hva monarkiet er i Norge: Det er en institusjon som bidrar til å gi oss «lang, stolt tradisjon» og det representerer og uttrykker noen verdier som har vært viktige for å bygge samfunnet vårt. Ulsteins uttalelser handlet neppe heller bare om et sentrumsparti som taktisk forsøker å hekte seg på de konservative sidene ved den pågående høyrebølgen. For Ulstein snakket uforberedt, mens mye ennå var uklart i omfanget av straffesaken mot Borg Høiby, og lenge før man kunne ane hva velgerne monne mene. Det er neppe helt enkelt å forutse de politiske konsekvensene av Ulsteins opptreden i noe fall.
Kanskje snakket Ulstein heller ikke bare som politiker: Han snakket som borger – og som monarkist. «Vi heier på, vi liker, vi elsker kongehuset», sa han. For dem som ønsker kongehuset alt godt, kan Ulsteins fremferd tjene som trøst og inspirasjon: Der det finnes vilje til å lede og til kjærlighet, er det mulig å finne håp og nåde.
Årets monarkist er KrF-leder Dag-Inge Ulstein.
Ulstein sier følgende til Minerva:
– Det er en står ære å bli Årets monarkist! I en urolig sikkerhetspolitisk tid, er den samlende kraften til kongehuset ekstra viktig. Vi trenger slike institusjoner og verdier som står fast. Med det sterke engasjementet for folk og land, sammen med det tydelige internasjonale arbeidet, fremstår kongehuset både med røtter og vinger. En vanskelig øvelse som Kongen, Dronningen og Kronprinsparet balanserer på en glimrende måte!
Følg med frem mot jul, hvor følgende kåringer blir avslørt:
Årets statsråd – Kari Nessa Nordtun
Årets stortingsrepresentant – Peter Frølich
Årets partileder – Sylvi Listhaug
Årets hauk – Guri Melby
Årets USA-ekspert – Ingen
Årets rebell – Arkitekturopprøret
Årets bekjennelse – Mímir Kristjánsson
Årets Oslo-borger – Zhira Beck
Årets avsløring – Se og Hør
Årets monarkist – Dag-Inge Ulstein
Årets feminist
Årets kommentator
Årets kronikk
Årets podkast
Årets ildsjel
Årets comeback
Årets komet
Årets homofile koreanske medieprofil
Årets historierevisjonist
Årets debatt
Årets akademiker
Årets bok
Årets intellektuelle
Årets nordmann