MINERVAS JULEKALENDER

Årets debatt: Simen Velle-debatten om menn

I den tyvende luken i Minerva julekalender finner vi Årets debatt, som er Simen Velles debatt om tinderifiseringen av sjekkemarkedet.

Minervas begrunnelse:

Året som har gått har budt på en rekke debatter med både temperatur og substans. Eksempler er kravet om at NRK skal boikotte Eurovision så lenge Israel får delta, eller bruken av anonyme kilder i boken Partiet. Slike strider kan være både viktige og eksplosive, men har til felles at de i stor grad utkjempes av den offentlige debatts kjernetropper: folk som allerede er offentlige debattanter. 

Da FpU-leder Simen Velle gikk på TokTok for å snakke om hvordan bare et fåtall av menn har suksess på dating-appen Tinder, og koblet det hele på større likestillingsutfordringer for gutta, smalt det. Det ble liv både i sosiale og i ordinære medier, blant yngre så vel som eldre.

Temaet Velle tok opp, fenger langt utenfor avisredaksjonene. Både privatpersoner og offentlige skikkelser deltok. I kombinasjonen frihet og internett har det kanskje vokst frem en situasjon der noe så enkelt som å sjekke hverandre opp har fått et stratifisert preg. Det gjelder særlig for menn, og for mange er det formende for tiden som ung voksen.

Flere av diskusjonene vi ellers fører, om alt fra velferdsstatens bærekraft med lave fødselstall til frafall og utenforskap hos unge, henger til syvende og sist sammen med noe så enkelt som hvordan mennesker treffer hverandre i første omgang.

Det ble aldri noen egentlig konklusjon på Velles Tinder-debatt. Det betyr ikke at den sporet av, men at den forgrenet seg i en rekke nye debatter – en om sjekkekulturen, en om menns vilkår og hva moderne likestillingspolitikk kan være, og en om barnløshet og nasjonens demografiske fremtid.

Også upresise oppspill kan skape rike debatter. Ja, kanskje viser det deres aktualitet og betydning. «Velle-debatten» er Årets debatt.

Følg med frem mot jul, hvor følgen de kåringer blir avslørt:

  1. Årets statsråd – Kari Nessa Nordtun

  2. Årets stortingsrepresentant – Peter Frølich

  3. Årets partileder – Sylvi Listhaug

  4. Årets hauk – Guri Melby

  5. Årets USA-ekspert – Ingen

  6. Årets rebell – Arkitekturopprøret

  7. Årets bekjennelse – Mímir Kristjánsson

  8. Årets Oslo-borger – Zhira Beck

  9. Årets avsløring – Se og Hør

  10. Årets monarkist – Dag-Inge Ulstein

  11. Årets feminist – Camilla Stoltenberg

  12. Årets kommentator – Roar Hagen

  13. Årets kronikk – Lærere ved Oslo katedralskole 

  14. Årets podkast – Ole Asbjørn Ness

  15. Årets ildsjel – Bjørn Johan Berger

  16. Årets comeback – Stefan Heggelund

  17. Årets komet – Ola Svenneby

  18. Årets homofile koreanske medieprofil – Fredrik Solvang

  19. Årets historierevisjonister – Einar Duenger Bøhn og Öde Nerdrum

  20. Årets debatt – Simen Velle-debatten om menn

  21. Årets akademiker

  22. Årets bok

  23. Årets intellektuelle

  24. Årets nordmann

Powered by Labrador CMS