MINERVAS JULEKALENDER

Årets homofile koreanske medieprofil: Fredrik Solvang

I den attende luken i Minerva julekalender finner vi Årets homofile koreanske medieprofil, som er Fredrik Solvang.

Minervas begrunnelse:

For enkelte kategorier i denne kåringen er det mange som kandidater som kunne vunnet. Da tegneren Roar Hagen vant Årets kommentator, var det i hard konkurranse med et kobbel av unevnte skribenter som måtte gi tapt på målstreken. I andre kategorier er det mange kandidater, men svak konkurranse. Slik var det i kategorien Årets USA-ekspert, der de fleste nordmenn ønsket å være kandidater, men der det slutt ble slik at ingen stakk av med seieren.

For denne kategorien er det få kandidater – to, for å være presis – men til gjengjeld knallsterk konkurranse. Litt som et verdensmesterskap i sjakk, da Boris Spassky og Bobby Fischer dominerte. Eller som å kåre Norges morsomste mann på 1960-tallet. Menyen bestod av Einar Rose og Leif Juster. Begge har bidrag til å utvide offentligheten, hver på sitt vis. Den endelige dommen er likevel soleklar.

Maskorama-seere kan uansett mene hva de vil: Årets homofile koreanske medieprofil er Fredrik Solvang. Og det er ikke fordi han var programleder i Melodi Grand Prix. Han utmerker seg ved å bringe kunnskap og opplysning til ikke de tusen, men til millioner av hjem på en effektiv, poengtert og severdig måte. Han frykter hverken å stille de vanskelige eller de naive spørsmål i søken etter innsikt i viktige samfunnstemaer fra sin plattform på NRK Debatten. I tillegg gjør han, med sin ulastelige ekvipasje, de fleste menn til skamme, både på og utenfor TV-skjermen.

Debatten har fått mye kritikk de siste par årene. Feil folk slipper til, feil meninger slipper til og spørsmålene blir for urimelige eller for ladede. Kritikken kommer ofte fra folk i kultureliten og fra politikere – blant annet i podkasten Stortingsrestauranten. Men hadde han fått skryt av disse, hadde det også vært et nederlag for Debatten. For Debatten kan ikke, og skal ikke, være Dagsnytt 18, der Solvang tidligere har briljert. Det må nå bredt ut – og gjør det, uten å forflate spørsmålene. Det er dermed et program som bidrar til noe livsviktig for demokratiet: nemlig at Norge ennå i noen grad har en felles offentlighet.

Kong Haakon var også kommunistenes konge; Fredrik Solvang er Debatten-konge også for svært mange av dem som ellers ikke føler seg så representert i mediene. Og ved å stille stundom «dumme», men insisterende spørsmål, tvinger han også politikerne til å bli flinkere til å svare på spørsmål folk faktisk har. Hvordan de gjør eller ikke gjør det, bør være opplysende også for kultureliten.

Debatten skaper debatt. Vi trenger et slikt program, og det er positivt at det skjer under statskringkasterens himling.

Årets homofile koreanske medieprofil er Fredrik Solvang.

Til Minerva sier han følgende:

– Tusen takk for den hyggelige oppmerksomheten! Selv om kategorien «homofil, koreansk medieprofil» er supersmal, tar jeg gladelig imot utmerkelsen på vegne av min heterofile og norske Debatten-redaksjon samt alle Debattens seere. Vi skal fortsette å lage dagsaktuell, underholdende og hvass politisk journalistikk også i 2025!

Følg med frem mot jul, hvor følgen de kåringer blir avslørt:

  1. Årets statsråd – Kari Nessa Nordtun

  2. Årets stortingsrepresentant – Peter Frølich

  3. Årets partileder – Sylvi Listhaug

  4. Årets hauk – Guri Melby

  5. Årets USA-ekspert – Ingen

  6. Årets rebell – Arkitekturopprøret

  7. Årets bekjennelse – Mímir Kristjánsson

  8. Årets Oslo-borger – Zhira Beck

  9. Årets avsløring – Se og Hør

  10. Årets monarkist – Dag-Inge Ulstein

  11. Årets feminist – Camilla Stoltenberg

  12. Årets kommentator – Roar Hagen

  13. Årets kronikk – Lærere ved Oslo katedralskole 

  14. Årets podkast – Ole Asbjørn Ness

  15. Årets ildsjel – Bjørn Johan Berger

  16. Årets comeback – Stefan Heggelund

  17. Årets komet – Ola Svenneby

  18. Årets homofile koreanske medieprofil – Fredrik Solvang

  19. Årets historierevisjonist

  20. Årets debatt

  21. Årets akademiker

  22. Årets bok

  23. Årets intellektuelle

  24. Årets nordmann

Powered by Labrador CMS