KOMMENTAR

Subjekts redaktør Danby Choi mener aktivister forsøker å ta levebrødet fra ham.

Om kanselleringskulturen

Er du utsatt for en kanselleringskultur, eller dreier det seg om god gammeldags kritikk? Jonathan Rauch forsøker å rydde i debatten.

Publisert

I USA har det i mange år foregått en hissig debatt omkring det som tidligere ble kalt politisk korrekthet, nå gjerne woke-holdninger, og rammene for samfunnsdebatten. I den senere tid har det også vært en rekke norske konflikter av denne typen, og Minerva har skrevet om mange av dem.

En sentral problemstilling handler om hvorvidt legitim kritikk av meninger og holdninger vipper over i det amerikanerne kaller «cancel culture», der formålet er å fjerne uønskede meninger og deres talsmenn fra den offentlige debatten. Det skal rett og slett bli for ubehagelig å uttrykke noe som man vet vil føre til angrep, slik Andreas Masvie tidligere har skrevet om hos Minerva: « Jeg kommer til å si noe «feil» i en eller annen sammenheng, og da kommer det til å straffe seg.» Akkurat nå er jeg litt spent på hvordan de fem studentene som tok til motmæle mot woke-kulturen ved Kunsthøgskolen, behandles.

I den ene grøften finner vi dem som kommer med hårreisende uttalelser, særlig om innvandring og innvandrere, og så klager fordi de blir imøtegått. I den andre grøften finner vi dem som benekter at det finnes noen kanselleringskultur, eller dersom de er med på at den finnes, forsvarer den.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS