SPALTIST

Ursula von der Leyen sikret seg gjenvalg gjennom å koble sammen en liberal-klima-sosialdemokratisk-konservativ allianse der kompromissene inngått medfører at fjerdedelen av velgere som stemte til høyre, ikke vil kommes i møte. Faren i dag er at demokrati degenererer til flertallstyranni, skriver Asle Toje.

Woke Stasi

Å forsvare demokratiet med autoritære maktmidler er verre enn selvmotsigende, det er uklokt.

Publisert

I Storbritannia arresteres nå borgere for ting de har skrevet på internett. Tidvis er anklagene orwellianske. En kvinne ble truet med fengsling for å ha hevdet at transkvinner er menn. Politiet bruker stadig mer tid på å etterforske problematiske meninger på internett, mens oppklaringsraten for «ekte» kriminalitet er oppsiktsvekkende lav. Labour-regjeringen vurderte å definere «misogyni» som hatkriminalitet, men synes å ha lagt dette forslaget på hylla.

Oligarken Elon Musk kalte tankepolitiet for «Woke Stasi». Begrepet ble myntet av journalist Joanna Williams i en sak fra Sheffield University, som ville betale studenter for å overvåke andre studenter på jakt etter såkalte «mikroaggresjoner». Musk brukte sterkere virkemidler da EU-kommisjonær Thierry Breton sendte ham et trusselbrev der han minnet om EUs hatlover forut for et valgarrangement med Donald Trump. EU har siden distansert seg fra Breton.

Åpenhet eller undertrykkelse

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS