FRA PAPIRUTGAVEN

Vestens krise utfordrer kjernen i hvem vi er

Francis Fukuyama mener det ikke er mulig å ha et demokrati uten en nasjonal identitet. Samtidig er han bekymret for skaden nasjonalistiske populister kan forvolde det liberale demokratiet.

I bøkene «The Origins of Political Order» og «Political Order and Political Decay» tegner Fukuyama et bilde av det liberale demokratiet som en spandrille: et skjørt mirakel som er vokst frem som en bivirkning av tilfeldige omstendigheter.
Publisert

I en artikkel fra 1979 benytter biologene Stephen Jay Gould og Richard Lewontin spandrillene i Markuskirken i Venezia til å forklare et paradoks innen biologisk utvikling.

En spandrille er det triangulære feltet over en buekonstruksjon. Den er ikke en bevisst konstruksjon fra arkitektens side, men i stedet et biprodukt av ønske om å bygge buen.

Senere har kunstnere oppdaget plassen spandrillene opptar, og gitt dem vakre utsmykninger. Utsmykninger som er så vakre at de som ser dem lett kan la seg forlede til å tro at det var spandrillen som var selve formålet med konstruksjonen, og ikke buen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS