Demokratiets skyggesider

Churchills utsagn om demokrati som den minst dårlige styreform stopper ofte debatter om demokratiets skyggesider. Men tre bøker fra de seneste årene belyser demokrati fra et kritisk ståsted.

Publisert Sist oppdatert

Demokratikritikk er et kjent fenomen gjennom tidene – ikke bare blant autokrater, men også blant seriøse og liberalt sinnede. Alexis de Tocqueville dro på rundreise i USA på 1830-tallet og skrev sin klassiker om demokratiet i Amerika. De Tocqueville var ikke motstander av demokrati som styreform, men han var likevel kritisk, og advarte blant annet mot statsmaktens styrke i en demokratisk stat.

Med fremveksten av en form for illiberalt demokrati i flere østeuropeiske land og med skuffelsen av den arabiske vårens mange visne blomster er det flere som de siste årene har tatt demokratikritikken frem fra glemselen. En av de første som tok opp spørsmålet i denne runden her til lands, var statsviter Johan P. Olsen, som i et intervju i Klassekampen i grunnlovsjubileumsåret 2014 etterlyste  den prinsipielle demokratidebatt.

Ingen tør ta debatten, hevdet han da – men siden har flere gjort nettopp det. På Civitas frokostmøte 18. juni 2015 uttalte historiker Niall Ferguson at demokrati var på fremmarsj, men at frihet ikke var det.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS