SPALTIST

I dag er de fleste utenrikspolitiske eksperter, inkludert de som avskriver president Trump, enige. Det er nå tverrpolitisk enighet om å konfrontere Kina, skriver Asle Toje.

Et spørsmål om verdensherredømme

USA trenger en debatt om hvordan landets utenrikspolitiske hegemoni skal bevares. Skal amerikanerne spille defensivt og lene seg på institusjonene, eller offensivt og konfrontere Kina åpent?

Publisert Sist oppdatert

Det utmattende fokuset på personlighet i den amerikanske presidentvalgkampen har skygget for en påkrevd debatt om USAs rolle i verden. Her tilbyr kandidatene ulike svar. En følge av Donald Trumps presidentskap er at den tverrpolitiske konsensus som oppstod på 1990-tallet – der USA ledet og formet globaliseringen – har brutt sammen og ikke kan gjenskapes.

Joe Bidens utenrikspolitikk er, dels, en drøm om at alt skal bli som før (det vil ikke skje), dels generell motstand mot Trumps stil og fokus. Biden er langt mer forsiktig med å kritisere Trump-doktrinens innhold. Allerede under president Obama ble det gjengs å mene at det nedarvede hegemoniet koster mer enn det smaker, ikke minst de endeløse intervensjonene.

En gradvis tilbaketrekking fra Midtøsten og Europa skulle i teorien ledsages av et betydelig sterkere nærvær i Øst-Asia, men dette har knapt manifestert seg i praksis. Trump hevdet at «store nasjoner kjemper ikke uendelige kriger», i sin State of the Union-tale. Han har lovet å trekke USA ut av Syria og forhandle fram en slutt på Afghanistan-oppdraget.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS