Wolfmann, CC BY-SA 4.0
– Sterri burde få etisk veiledning fra universitetet
Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) mener Aksel Braanen Sterris uttalelser strider mot våre folkerettslige forpliktelser. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil derimot forsvare den akademiske friheten.
Aksel Braanen Sterris intervju i Minerva, der han sa at «[d]e som har Downs, vil aldri kunne leve fullverdige liv, uansett hvor mye vi som samfunn legger til rette for det», har skapt mye debatt. Utspillet har fått flere svar i Minerva.
Sterri har selv presisert at konteksten for hans utspill er abortdebatten, der vi har løpende debatter både om NIPT-tester og abortlovens § 2c, som i dag er lovhjemmelen som gir adgang for abort etter tolvte uke dersom det er stor fare for alvorlig sykdom. Downs syndrom inkluderes i denne sammenhengen i den definisjonen. Han har også understreket at hans utspill ikke betyr at «personer med Downs syndrom ikke fortjener like stor respekt og verdighet som andre, kanskje fortjener de mer. De bør leve liv i verdighet og de bør få støtte til å leve gode liv».
Akademisk frihet under press
Likevel er Sterri blitt anmeldt for hatytringer av Norsk Forbund for Utviklingshemmede. De siste årene har vi i den vestlige verden sett mange angrep på den akademiske friheten når akademikere uttaler seg om kontroversielle spørsmål. Angrepene baseres ofte på skjeve lesninger. Sist i rekken av slike hendelser er en sak fra filosofitidsskriftet Hypatia, som i slutten av mars publiserte en artikkel av filosofen Rebecca Tuvel, som argumenterte for at begrunnelsene for transrettigheter også kan ha gyldighet for mennesker som opplever at de har en annen raseidentitet enn sin biologiske rase.
Artikkelen er full av tankeeksperimenter, og forsøker å si noe om hva som er konsekvensen av argumentene vi bruker. Det fremgår at Tuvel er sterk tilhenger av transrettigheter. Det har ikke stoppet hundrevis av akademikere fra å skrive et åpent brev til tidsskriftet, som fordømmer artikkelen for å være transfobisk, basert på en rekke upresise gjengivelser av hva artikkelen sier. Etter sterkt press har Hypatia beklaget publiseringen.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her