NYHET
Mange flyktninger har tatt seg til den greske øya Lesvos i båt fra den tyrkiske kysten. Bildet viser en gruppe mennesker på strekningen i januar 2016.
Foto: Mstyslav Chernov / Unframe / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
– Man må være forsiktig med å kriminalisere hjelpearbeid
Det sier leder for Dråpen i havet etter at greske myndigheter tirsdag anklaget et nettverk av ideelle aktører for å drive menneskesmugling fra Tyrkia til Hellas.
Minerva skrev tirsdag om at greske myndigheter anklager medlemmer av fire ideelle organisasjoner for å ha drevet med menneskesmugling. Nettverket bestående av 35 personer er anklaget for å ha vanskeliggjort kystvaktens arbeid ved å benytte en telefonforbindelse de er gitt tilgang til for å aktivisere redningsaksjoner på sjøen, til i stedet å komplisere arbeidet for kystvakten på de tidspunkter reiser fra Tyrkia til Hellas har funnet sted.
Et fartøy ble undersøkt 5. september utenfor øya Lesvos, hvor den nå nedbrente Moria-leiren befant seg. Den tyske organisasjonen Mare Liberum har tidligere annonsert at et av deres skip ble ransaket av greske myndigheter på den relevante datoen. I en uttalelse fra gresk politi fremheves en beskrives en rekke aktiviteters organisasjonene skal ha iverksatt for å hindre den greske kystvakten i sitt arbeid.
Trude Jacobsen leder organisasjonen Dråpen i havet og har vært engasjert i arbeid med flyktninger på Lesvos og andre øyer i Hellas i en årrekke. Hun forklarer Minerva at hun ikke kjenner til denne spesifikke saken så godt, men at hun likevel ikke er overrasket over at noen benytter enhver metode de kan for å hjelpe folk på flukt.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her