Sikkerhet i ebolaens tid

Vi blir stadig mer sårbare for epidemier som ebola. Det gjør helse til et sikkerhetsspørsmål. Er vi forberedt?

Publisert Sist oppdatert

«Verden blir stadig mindre», heter det. Vi får tettere kontakt med hverandre, vi handler mer med hverandre og vi reiser mer. Det er en bedre verden. En verden der folk kjenner hverandre og har felles mål er en verden som kriger mindre. Samtidig er det også utfordringer med den hurtige globaliseringen. En av disse utfordringene er at vi gjør oss sårbare for en type samfunnstrussel som tidligere har gjort stor skade på landet vårt, i form av svartedauden og spanskesyken.

Når alarmen går i dag, står det nemlig ikke en profesjonell, supereffektiv forsvarsallianse klar, slik det gjør dersom det blir krig.

Ekspertene har begynt å snakke om «sykdommer på fremmarsj» («emerging and re-emerging diseases»). Smittsomme sykdommer er i ferd med å bli en sikkerhetstrussel på linje med terror, krig og naturkatastrofer. Det betyr at vi må tenke nytt om sikkerhet og beredskap ved å inkludere helse. Når alarmen går i dag, står det nemlig ikke en profesjonell, supereffektiv forsvarsallianse klar, slik det gjør dersom det blir krig. I stedet er vi overlatt til et lappeteppe av frivillige organisasjoner, privatpersoner og fattige lands myndigheter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS