– Det EMD gjør, er ganske klokt. Domstolen sier at prosessene til Sveits ikke er gode nok; da må de få styr på disse prosessene, sier Jonas Christoffersen.

Dansk menneskerettekspert har snudd om klima

Da Jonas Christoffersen ledet det danske menneskerettighetsinstituttet, var han skeptisk til å inkludere klima i menneskerettighetene. – Den skepsisen har jeg ikke lenger, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) utredet nylig Norges rettslige rammeverk for klimapolitikk i lys av menneskerettighetskonvensjonens (EMKs) artikkel 8. Utredningen ble utløst av at Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i april konkluderte med at Sveits bryter menneskerettighetene fordi landet ikke har kuttet nok i utslipp.

Det er omdiskutert hvilke konsekvenser dommen vil få for Norge – og mer normativt om den bør få konsekvenser. I boken «Menneskeret - en demokratisk udfordring» (2014) diskuterer Jonas Christoffersen forholdet mellom demokrati, politikk og menneskerettigheter fra et dansk perspektiv. I dag er Jonas Christoffersen en profilert advokat i København, men han ledet fra 2009 til 2020 NIMs motstykke i Danmark, Institut for menneskerettigheder. 

– Menneskerettighetene er en utfordring for demokratiet i den forstand at de fastsetter rettigheter som demokratiet skal respektere. Det er bra, og det er meningen, sier Christoffersen til Minerva.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS