SKRÅBLIKK

Putin, kabler og krig med Kina

Vår observatør JJ oppsummerer uken som gikk i norsk samfunnsliv.

Publisert

Velkommen til JJs lov om norske politiske debatter: Før eller siden ender enhver norsk politisk debatt opp som metadebatter, debatter om debatten. Kan man kalle mennesker som er kritiske til utenlandskablene for Putins hjelpere? Eller er skaperne av norsk energipolitikk de egentlige quislingene?

JJ hater metadebatter. Deres komme signaliserer alltid at den egentlige debatten er over: Strømkablene er kommet for å bli, vårt marked for elektrisitet vil fortsette å være sammenkoblet med det britiske og europeiske.

Ferdig snakka.

Visst pokker er det grunn til å stille spørsmålstegn ved de rådene som en gang ble gitt, men hvis man ber geita fortelle hvor havresekken skal stå og størrelsen på åpningen, så har man seg selv å takke, enten man heter Ola Borten Moe, Terje Søviknes eller Erna Solberg.

Dimensjonene i dramaet er det som fascinerer JJ. Tysk energipolitikk har gitt Russland enormt med makt. Denne vinteren vil den europeiske viljen og evnen til å hjelpe Ukraina bli testet én strøm- og gassregning om gangen.

Regjeringen Støres tenker heter Espen Barth Eide. Tidligere i sommer signaliserte han at det vi nå ser er tilbakekomsten av Vesten som begrep. Vesten vil bli en klubb av demokratier som tar klimatrusselen alvorlig.

Dette betyr i første omgang oppbyggingen av en energisektor som på mellomlang sikt vil bli uavhengig av russisk gass.

På lang sikt vil den bli uavhengig av fossil energi overhodet.

Gladsiden av dette er at det vil bli en fest for vindmøller, solcelleparker og batterifabrikker i Europa.

Men med mindre Vesten samtidig bygger enorme tollmurer i form av karbontoll, vil det samtidig bety en fortsatt avindustrialisering av Vesten.

JJ tror at vi er i begynnelsen av en ny kald krig. Espen Barth Eide har det på tunga, men det passer seg ikke å si det i klartekst: Konflikten med Russland er oppspillet til den kommende konflikten med Kina.

Vesten er bare ikke istand til å erklære kald krig ennå. Husk hvor lite integrert Warszawapakten var i vestlig økonomi. Vel, er Europa avhengig av russisk gass, men vi er enda mer avhengig av kinesiske verdikjeder og mineraler.

Hvis Vesten skal ruste seg til en mulig konflikt med Kina, og mange analytikere mener at den vil komme, må Vesten bygge opp verdikjeder som er rustet til dette. Fra gruver til kjernekraft og til komplette verdikjeder for elbiler.

Og dieseltanks.

Det er isåfall en dramatisk omlegging av den globaliseringen som har funnet sted etter at Vesten vant den kalde krigen.

Vil Vesten vinne den nye kalde krigen?

JJ aner ikke.. Men har vi noe annet valg enn å utkjempe den?

Powered by Labrador CMS