KOMMENTAR
Grohnde kjernekraftverk i Tyskland ble stengt 31. desember 2021 som ledd i landets utfasing av kjernekraft.
Foto: Axel Hindemith / Wikimedia Commons
Evner Europa fortsatt å agere strategisk?
Mens Russland omringer Ukraina og strømprisene skyter i været, stenger Tyskland nye kjernekraftverk – og gjør Europa enda mer avhengig av gass fra Vladimir Putin. Det er dessverre symptomatisk for et kontinent som har mistet evnen til å manøvrere geopolitisk.
Denne uken skrev Aftenposten om økende frykt i Europa for at Russland skal stenge igjen gasskranene hvis konflikten rundt Ukraina øker ytterligere. Selv om også russisk økonomi er sårbar for bortfall av eksportinntekter, er denne frykten reell: Russland har investert strategisk for å redusere den økonomiske avhengigheten av det europeiske kraftmarkedet, blant annet gjennom rørledninger for gasseksport til det kinesiske markedet. I 2019 åpnet Sila Sibiri som frakter gass fra Sibir til Kina. Planleggingen av en ny rørledning fra Jamalhalvøya – Sila Sibiri 2 – er nylig gjenopptatt. Den vil i så fall konkurrere mer direkte med eksport til Europa.
Generelt har det lenge som et minimum siden den russisk-ukrainske gasskonflikten i 2009 vært klart at Russland både kan og er villig til å bruke gass som en sikkerhetspolitisk strategisk ressurs i konflikter med naboland og med Europa. Like lenge har det vært klart at det europeiske kraftsystemet har mange sårbarheter, og utallige rapporter er levert om temaet de siste 15 årene.
Europeisk energisårbarhet og russisk kraftdiplomati må sees mot en situasjon der russisk utenrikspolitikk er blitt vesentlig mer aggressiv. Spesielt tydelig ble dette ved den russiske okkupasjonen og deretter anneksjonen av Krim i 2014, og den påfølgende russisk-støttede krigen i Donbass. Men aktivitetene berører også vestlige land og institusjoner mer direkte, for eksempel i form av cyberkrigføring og innblanding i vestlige valg – mest prominent det amerikanske presidentvalget i 2016.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her