SPALTIST

Kampen mot norsk olje kan skade klimakampen

Ingen land lar seg «inspirere» av norske klimaavgifter. Derfor vil det et norsk oljekutt – raskt eller langsomt – antagelig skade klimakampen, ikke styrke den.

Publisert

Skal Norge fortsette å lete etter, utvinne og selge olje og gass som i dag, eller bør vi innføre strengere regler mot oljenæringen i håp om å redusere verdens klimagassutslipp og dermed bremse skadelige klimaendringer? Dette er det største stridsspørsmålet i norsk klimapolitikk.

At klimaendringer er virkelige og menneskeskapte er det liten grunn til å tvile på. Dette er fysikk. At klimaendringene i sum er problematiske er det også liten grunn til å tvile på. Dette er dokumentert gjennom omfattende forskning på mange fagfelt gjennom mange år. De største negative konsekvensene er mer tørke i noen områder med stor matproduksjon, som Nordvest-India, og flere og kraftigere hetebølger.

Hva som er fornuftig klimapolitikk er imidlertid ikke et fysikkspørsmål. Det er i første rekke et fagøkonomisk spørsmål. Ikke så få reduserer det til et moralsk spørsmål, men det løser ikke særlig mye. Det fagøkonomiske svaret på klimaproblemet er like enkelt som genialt: En avgift på alle utslipp av klimagasser. Denne avgiften skal tilsvarende skaden klimagassutslipp fører til. Hvis en energibruker har høyere betalingsvilje for utslipp enn det som tilsvarer skadene, øker det samfunnets samlede velferd å bruke denne energien, selv om utslippene er skadelige.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS