Letestans gir enda større inndekningsbehov

Effekten på velferd av norsk letestans er beskjeden, ifølge rapport laget av Ådne Cappelen og andre økonomer for Norsk klimastiftelse. Men effekten er ikke ubetydelig på inndekningsbehovet regjeringen allerede har anslått, påpeker sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

Publisert

SSB-forsker Ådne Cappelen ved SSB og NMBU-professor Knut Erik Rosendahl presenterte onsdag et anslag for effekten på norsk velferd på lang sikt av å slutte med norsk oljeleting. VG skrev om anslaget tirsdag kveld. Stans i letingen vil ikke gi noen effekt på inntektene med en gang, for det tar i gjennomsnitt 13 år før produksjonen starter. Men etter hvert gir letestans lavere inntekter, som så gir mindre Oljefond enn i referansebanen og mindre forbruk over statsbudsjettet.

Anslaget er at privat og offentlig konsum i 2050 vil være 1 prosent lavere enn det ville vært med leting, noe Rosendahl betegner som beskjedent.

– Det er jo et spørsmål hva man sammenligner med. Sammenlignet med Oljefondet i dag er effektene beskjedne, men det er naturligvis snakk om mange milliarder kroner, sier han til Minerva.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS