DEBATT

Både næringslivet, turismen, og det biologiske livet risikerer å tape stort, dersom man åpner for oljeleting i områdene rundt LoVeSe, skriver Nikolai Dyvik.

Prioriter bedre, Høyre!

DEBATT: Norge trenger ingen ny debatt om å lete etter olje og gass der vi allerede har mest kunnskap.

Publisert

I Høyres nye programutkast foreslår partiet å utrede, og eventuelt gjenåpne, tre oljefelter som ligger langs kysten utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er en dårlig idé av flere grunner.

For det første har områdene rundt LoVeSe allerede blitt konsekvensutredet to ganger, i 1989 og 1994. Datidens konklusjon var at miljørisikoen var for stor. I tiden siden har det ikke manglet på ny kunnskap: Over 90 rapporter er blitt skrevet av tunge fagmiljøer som Sintef, Havforskningsinstituttet og Norsk Polarinstitutt om alle de negative konsekvensene samfunnet risikerer. Både næringslivet, turismen, og det biologiske livet risikerer å tape stort. Forkjemperne for å konsekvensutrede området én gang til motsier seg selv når de mener det er mangelen på kunnskap det står på, all den tid områdene rundt LoVeSe er de vi vet mest om.

For det andre tyder lite på at verden trenger oljen og gassen fra LoVeSe. Dersom norske politikere hadde bestemt seg for å åpne feltene i LoVeSe, ville de neppe vært i gang før tidligst 2040. Det er altfor sent. I fjor høst forsøkte noen av verdens fremste forskere å si noe om hva som blir den billigste formen for ny energi i fremtiden i det prestisjetunge tidsskriftet Nature. Konklusjonen deres er at om bare tre år vil den billigste energikilden i nesten hele verden være solkraft. Innen 2030 vil det kun være i Norden at solkraft ikke vil være billigst, men vindkraft på land. Da trenger vi ikke et dyrt oljeprosjekt som kanskje aldri vil bli lønnsomt.

For det tredje er ikke oljeutvinning i LoVeSe den tryggeste energiformen i en fremtidig krevende sikkerhetspolitisk situasjon. Sprengingen av Nord Stream-kablene viser at gassledninger, særlig dem som er nærmere Russland, kan være utsatt for terror. Trygg energi bør utvinnes nærmere forbrukerne.

Høyre burde lytte til faglige råd fremfor å gå baklengs inn i fremtiden.

Powered by Labrador CMS