Plant Vogtle i Georgia blir det største kjernekraftverket i USA, men har fått voldsomme kostnadsoverskridelser.

– Kun autoritære land bygger billig kjernekraft

For første gang på tre tiår har USA bygd nye kjernekraftreaktorer. Til tross for positive forhåpninger, ble det rådyrt.

Publisert Sist oppdatert

Syv år forsinket. Minst 14 milliarder dollar over budsjett. Det er fasiten for den første kjernekraftutbyggingen i USA på tre tiår.

De to nye reaktorene – som er av type Westinghouse AP1000, en lettvannsreaktor, som er sikrere enn tidligere generasjoner og dessuten mindre vedlikeholdskrevende – supplerer de to eksisterende enhetene ved Plant Vogtle i delstaten Georgia. Med dette blir Plant Vogtle det største kjernekraftverket i USA. Foreløpig er bare én av de to nye reaktorer fyrt opp, men denne alene har kapasitet til å forsyne et estimert antall på 500 000 hjem og bedrifter med strøm. Likevel gir kjernekraftutbyggingen amerikanske kjernekrafttilhengere en bitter bismak.

– Vi hadde håpet at Vogtle skulle bli et eksempel til etterfølgelse. AP1000-reaktorene har jo et standardisert design, som skulle forenkle godkjenningsprosessen, samt gjøre konstruksjonen raskere, blant annet fordi de modulære delene kunne oppføres direkte på byggeplassen. Men kostnadsbesparelsen har uteblitt. I stedet har vi sett kostnadsoverskridelser som vil skremme fremtidige utbyggere, sier Paris Ortiz-Wines i Stand Up For Nuclear, som Minerva gjorde et intervju med nylig.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS